Gyakran Ismételt Kérdések


Vissza

Kihez forduljak, ha a vihar miatt károsodott a házam? Kaphatok-e pénzügyi támogatást a katasztrófavédelemtől?

Amennyiben a károsodás olyan mértékű, hogy az veszélyezteti a bentlakók életét, testi épségét, akkor a tűzoltóságnak telefonáljunk a 105-ös hívószámon. A kiérkező tűzoltók felkészültek az életmentésre és a műszaki mentésre.
 
Ezt követően, illetve kisebb mértékű károsodás esetén a települési önkormányzat felé jelezzük a károsodás tényét, jellegét. Amennyiben az épület lakhatatlanná válik, úgy az önkormányzat a megyei katasztrófavédelmi igazgatósággal vagy a helyi kirendeltséggel együttműködve intézkedik a lakók biztonságos elhelyezéséről.Ha rendelkezünk érvényes biztosítással, ne mulasszuk el a kárt bejelenteni az illetékes biztosítótársaságnak is.
 
A települési önkormányzat pénzügyi támogatást saját lehetőségeihez mérten a helyi szabályoknak megfelelően nyújthat. Abban az esetben, ha a kormány önként vállalt kötelezettségként a központi költségvetés terhére helyreállítja, vagy újjáépíti a károsodott lakóingatlanokat, úgy a hivatásos katasztrófavédelmi szervezet a kárenyhítési eljárásban koordináló szervként részt vesz, de a támogatást nem a katasztrófavédelem utalja.