Gyakran Ismételt Kérdések


Vissza

Ki lehet a speciális mentőcsapat tagja, hogyan lehet jelentkezni, és milyen feltételeknek kell megfelelni?

Magyarországon az önkéntes mentőszervezetek civil szervezetként működnek, többségük egyesületi, vagy alapítványi formában. A mentőszervezetek tagjai olyan speciális képzettséggel, felszereléssel rendelkező szakemberek, akik önként vállalják, hogy szabadidejükben, térítés nélkül részt vesznek a hivatásos katasztrófavédelmi szervek mentési tevékenységében.
 
Ezek leggyakoribb területei a következők:
  • kutyás személykeresés, romkutatás,
  • búvár és vízi/árvízi mentés,
  • barlangi mentés, műszaki, magasból-mélyből mentés, alpintechnika,
  • légi mentés, légi erdőtűzoltás,
  • egészségügyi/orvosi ellátás biztosítása,
  • pszichológiai segítségnyújtás,
  • komplex mentési műveletek.
A mentőszervezetek bevetése a területileg illetékes megyei katasztrófavédelmi igazgatósággal kötött együttműködési megállapodásban rögzített feltételek betartásával történik. Jelentkezni közvetlenül a mentőszervezeteknél lehet, de a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok is tudnak információval szolgálni a megyében található mentőszervezetről. A legtöbb mentőszervezet rendelkezik honlappal, ezeken megtalálhatók azok az elérhetőségek, amelyeken fel lehet venni a kapcsolatot velük.
 
Általános feltétel az adott mentőszervezet tevékenysége iránti érdeklődés, az elkötelezett segítő szándék, a jelentkező fizikai és pszichikai alkalmassága, valamint olyan speciális képzettség megléte, amely illik a mentőszervezet profiljába, illetve amelynek hasznát tudják venni működésük során (pl. búvár vizsga, elsősegélynyújtás, kisgépkezelői vagy kishajó vezetői képzettség, informatikai ismeretek, nyelvismeret, stb.). A tagfelvétel részletesebb feltételeiről az egyes mentőszervezetek adnak tájékoztatást.