Gyakran Ismételt Kérdések


Vissza

Jelentésköteles üzemzavarnak minősül-e, ha soron kívüli, előre nem tervezett karbantartási munkák - melyek ugyan "nem várt", de ellenőrzött módon végrehajtható tevékenységek - során került ki veszélyes anyag, vagy történt részleges leállás?

Egy teljes létesítmény vagy üzem váratlan, nem tervezett leállása minden esetben jelentésköteles, még akkor is, ha veszélyes anyag nem került ki a technológiából.
 
A soron kívüli karbantartási munkák nem jelentéskötelesek, amennyiben az üzem vagy létesítmény nem áll le a javítások miatt.
 
Abban az esetben, ha a soron kívüli karbantartási munkák végrehajtásához az üzem vagy létesítmény nem áll le, de a karbantartás során kiszakaszolt technológiai egységek megbontásakor a rendszerben lévő kis mennyiségű veszélyes anyag kikerül, akkor az nem minősül jelentésköteles eseménynek (pl. egy csővezeték javításakor a kiszakaszolt pontok közötti rész megbontásakor az ott lévő veszélyes anyag szivárog)
 
Abban az esetben, ha nem várt karbantartási munkálatokra van szükség, de az üzem vagy létesítmény leállását üzemeltetői döntés előzi meg és az ellenőrzött módon megy végbe, akkor a leállás nem jelentésköteles esemény. Amennyiben ilyenkor a fentiekben leírt módon veszélyes anyag kerül ki a technológiából, akkor az szintén nem jelentésköteles esemény.