Hírek


Nyíregyházi tűzoltó lett az év tiszthelyettese
2017. február 09. 16:14
Nyíregyházi tűzoltó érdemelte ki az év tiszthelyettese címet a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság február kilencediki évértékelő és feladatszabó állománygyűlésén.

Dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató évértékelőjében kiemelte, hogy két fő célt tűzött ki maga elé a katasztrófavédelem – a megelőzés erősítését és az önkéntesség fejlesztését. Hozzátette, mindkét területen komoly előrelépés történt: csökkent a tűzesetek száma, a korábbinál kevesebb szabálytalanságot találtak a szakemberek a veszélyes üzemeknél és a veszélyesáru-szállítás ellenőrzésekor, illetve nőtt az önkéntesek száma és alkalmazásuk gyakorisága is. A kiemelt célok mellett kiemelt feladatok is voltak, a tábornok az önkéntestűzoltó-mozgalom megerősítését, a kéményseprőipari közszolgáltatás ellátását, a Seveso-III. Irányelv hazai alkalmazásával kapcsolatos teendőket, a vezetői-irányítói munka továbbfejlesztését, a hatósági főigazgató-helyettesi szervezet létrehozását és működését, a hazai gépjárműfecskendő-gyártást, a magasból mentők beszerzését, illetve a polgári védelmi szervezetek veszélyhelyzeti alkalmazását említette.
 
Góra Zoltán részletesen sorra vette a különböző szakterületeket, szólt a mentő tűzvédelem, a tűzvizsgálat, az önkéntes tűzoltóságok és mentőszervezetek témájáról, a védelmi igazgatásban végrehajtott felkészítésekről, a főügyelet fejlesztéséről, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatok tevékenységéről. A főigazgató beszélt a hatósági feladatokról, a veszélyes üzemek és szállítmányok felügyeletével, ellenőrzésével kapcsolatos feladatokról, a kritikusinfrastruktúra-védelem helyzetéről, az információbiztonságról. A gazdasági kérdések között a már említett gépjárműfecskendő-gyártáson kívül sorra vette a beruházásokat, a pályázati eredményeket, az informatikai fejlesztéseket. A tábornok mindezeken túl szót ejtett a funkcionális szakterületek elmúlt évi munkájáról is.
 
A 2017-es feladatokkal kapcsolatban Góra Zoltán kijelentette, fontosnak tartja egyebek mellett az öngondoskodási képesség erősítését, a pályázati források felhasználását, a viharjelző- és a MoLaRi-rendszer korszerűsítését, az önkéntes tűzoltói mozgalom erősítését, az önkéntes mentőszervezetek továbbfejlesztését, a hivatásos tűzoltók napi továbbképzésének megújítását, a vízügyi hatósági tevékenység elektronikus fejlesztését, a HUNOR hivatásos és a HUSZÁR önkéntes mentőszervezet újraminősítését, a gépjárműpark korszerűsítését újabb ötvennégy fecskendővel, az Országos Tűzvédelmi Szabályzat finomhangolását, illetve hat új őrssel az őrsprogram folytatását.
 
Az értékelő után a főigazgató elismeréseket adott át. Dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató a 2016-ban a szakmai feladatok végrehajtásában kiemelkedő, és magas színvonalon nyújtott teljesítménye elismeréseként az év tiszthelyettese címet tűzoltósági kategóriában Virág Csaba tűzoltó főtörzsőrmesternek, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltójának adta át.

Fotós: Tobak Ferenc - RSOE , Dóka Imre tű. főhadnagy,Szabolcs MKI- korábbi képek

 

Kapcsolódó képek:

Nyíregyházi tűzoltó lett az év tiszthelyettese Nyíregyházi tűzoltó lett az év tiszthelyettese Nyíregyházi tűzoltó lett az év tiszthelyettese