Hírek


Dobogós helyezést ért el megyénk az országos ADR-szakmai vetélkedőn
2018. június 06. 08:05
Balatonföldváron, június 5-én a Hotel Jogarban vehették át nívós díjaikat azok a katasztrófavédelmi ellenőrök, akik országos ADR-szakmai vetélkedőn a legjobbnak bizonyultak. A verseny fővédnöke dr. Mógor Judit tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági főigazgató-helyettese volt.

Az országos megmérettetésre második alkalommal került sor Szegeden. A vetélkedő célja, hogy a katasztrófavédelmi szervek állományában szolgálatot teljesítő ADR-ellenőrök elmélyítsék szakmai tudásukat és felkészültségüket. A szakmai viadalt a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közreműködésével az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hatósági főigazgató-helyettesi szervezete szervezte meg. 

Az országos szakmai versenyre érkező kétfős csapatok az elmúlt években szervezett központi képzéseken és a gyakorlatban megszerzett tudásuk alapján készülhettek fel a háromnapos megmérettetésre. A résztvevőknek az első napon elméleti tudásukról kellett számot adniuk: meghatározott idő alatt egy harmincöt kérdést tartalmazó tesztet kellett kitölteniük, illetve egy esettanulmányt kidolgozniuk. A feladatok sikeres megoldásának előfeltétele a jogszabályok alapos ismerete volt. 

A másik két nap során a versenyzők három gyakorlati feladaton keresztül mérhették össze tudásukat. Az egyik során azt mutatták be, hogyan kell szabályosan kiállítani a közúti forgalomból azt a járművet, amelyet ellenőrizni akarnak.
 
A második gyakorlati feladat egy tartányos jármű rakományának vizsgálatából állt, ahol a versenyzők megmutathatták szakmai rátermettségüket, elméleti tudásuk gyakorlatban történő alkalmazását, mindezt hatékony csapatmunka keretében. A járművön több szabálytalanságot kellett feltárniuk a versenyzőknek.

A harmadik gyakorlati feladat a kényszerítő eszközök szabályos használatára irányult. A feltételezett eset során egy illegális, veszélyes árut szállító, jelöletlen személygépjármű esetében kellett eljárniuk. Az élethelyzet valósághű bemutatását és a feladat szakszerű végrehajtását a Terrorelhárítási Központ munkatársa is segítette. 

Az összesített pontszámok alapján a versenyt a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata nyerte, második helyezést ért el Bács-Kiskun megye párosa, harmadikként pedig a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság versenyzői végeztek.

A megyei igazgatóság nyerő párosát Kis-Szabó Ferenc tű. ezredes iparbiztonsági felügyelő és Sajtos Sándor tű. százados alkották, akik a dobogós helyezéssel bizonyították szakmai tudásukat és felkészültségüket.


 

Kapcsolódó képek:

Dobogós helyezést ért el megyénk az országos ADR-szakmai vetélkedőn Dobogós helyezést ért el megyénk az országos ADR-szakmai vetélkedőn Dobogós helyezést ért el megyénk az országos ADR-szakmai vetélkedőn
>>> További képek a galériában <<<