Hírek


Százezer hektáron permeteznek a héten
2018. augusztus 07. 07:52
Ezen a héten 283 településen és kilenc budapesti kerületben (III., IV., XI., XIII., XVI., XVII., XXI., XXII., XXIII.) zajlik majd szúnyoggyérítés, amennyiben az időjárás ezt lehetővé teszi. A szakemberek összesen százezer hektárt terveznek kezelni.

A múlt héten a hőség és a helyenként kialakult viharos időjárás miatt több településen is el kellett halasztani a tervezett munkálatokat. Tolna megyében és a Tisza-tó környékén földi gyérítés volt, továbbá néhány településen lezajlottak a korábban elmaradt kezelések. Békés és Csongrád megyében, valamint Budapesten voltak pótlólagos munkálatok.
 
A héten is lesznek pótló kezelések, permeteznek majd a Dráva mentén, Vas megyében, Szolnok környékén, a Csepel-szigeten és a Velencei-tó térségében is. A pótlásokon kívül légi és földi kezeléseket terveznek a Balatonnál, a Dunakanyarban, Budapesten és Dunaújváros térségében.
 
A meleg és esős idők váltakozása kedvez a szúnyogok szaporodásának, azonban ezen a héten is előfordulhat, hogy a hőség miatt egyes kezeléseket el kell halasztani. Ennek oka, hogy a szúnyogok aktivitása ilyen melegben a későbbi órákra tolódik, a repülésbiztonsági szabályok miatt viszont repülőről csak napnyugtáig lehet permetezni. Az elmaradt gyérítések pótlására a hőség enyhülése után kerülhet sor.  
 
A katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítés 16 hete zajlik, eddig 968 települést és Budapest kilenc kerületét érintette, összesen 550 ezer hektáron permeteztek a szakemberek.
 
A www.katasztrofavedelem.hu oldalon elérhető a szúnyoggyérítés heti programja, vagyis az, hogy melyik településen, melyik napon permeteznek. Az önkormányzatok a központi program mellett saját költségvetésük terhére önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést.