2016. február 17.
Február 17-én tartotta évértékelő tiszti értekezletét a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Nyíregyházán, ahol a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot Tóth Ibolya tű. ezredes, mb. gazdasági főigazgató-helyettes képviselte. Az értekezleten részt vett a megyei kormánymegbízott, valamint a társ-, és rendvédelmi szervezetek képviselői is.

Az elöljáró fogadását követően egy perces tiszteletadással emlékeztek meg a résztvevők a tavaly június 24-én tragikus hirtelenséggel távozott Csepely Zsigmond tű. dandártábornokról, korábbi megyei igazgatóról.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság életében 2015 meghatározó volt, hiszen több változás is érintette a szervezetet. Változás következett be az igazgató és igazgató-helyettesi poszton, július elsejével pedig életbe lépett az életpálya modell a hivatásos állomány vonatkozásában, valamint a tavalyi évben nagyobb hangsúlyt fordított az igazgatóság a megelőző munkára, valamint erősítette kapcsolatát az önkéntesekkel - kezdte beszámolóját Varga Béla tű. ezredes, megyei igazgató.

A megyei vezető elmondta, hogy rendkívüli helyzet nem alakult ki, 2015-ben 3110 esetben végeztek beavatkozást a megye tűzoltói, ebből 1707 tűzeset, amelynek több mint a felét a szabadtéri tüzek jelentették, de a bázisévnek tekinthető 2012-es évhez viszonyítva ez még mindig közel 24%-os csökkenés. 1010 esetben pedig műszaki mentésekhez vonultak, ami az előző évhez képest stagnálásnak tekinthető, ugyanakkor mind két területen jelentősen nőtt a megmentett személyek száma.

Az ezredes kitért arra is, hogy az önkormányzati tűzoltók 18 százalékkal több esetben vonultak, valamint az önkéntes tűzoltó egyesületek az összes vonulás 7 százalékában végeztek beavatkozást. A művelet irányítás folyamatos képzésével, a döntéstámogató rendszerek alkalmazásával sikerült elérni a túlriasztások elkerülését, amely jelentős erő, eszköz leterheltség csökkenést, költségtakarékos, de hatékony végrehajtást eredményezett

A polgári védelmi szakterületen is jelentős feladatok voltak a mögöttünk hagyott évben, hiszen a megye valamennyi településéről a kockázat elemzés elkészült, illetve a belterületi vízelvezető rendszereket, az állami és az önkormányzati védműveket, a települési vízkár-elhárítási terveket, a lakossági riasztó- és riasztó-tájékoztató eszközöket, a téli kockázati helyszíneket is ellenőrizni kellett – tette hozzá az igazgató.

Varga Béla tű. ezredes kiemelte: 2015. év egyik kiemelt feladata volt a települési mentőcsoportok megalakítása, rendszerbeállítása és minősítése. 55 településen alakult meg önkéntes mentőszervezet, így a járási és a megyei mentőcsoportokkal kiegészülve 1008 fő az, akik az alapvető vízkár-elhárítási tevékenység szakterületi minősítést megszerzett.

A megyei igazgató a hatósági ellenőrzésről szólva elmondta, hogy a közúton 173 alkalommal 314 veszélyes áruszállító járművet ellenőriztek, amelyekből összesen 16 esetben tártak fel szabálytalanságot az ellenőrök, amely némi növekedést jelent az előző évhez viszonyítva. A vasúton 66 ellenőrzésen 1327 jármű közül 19 nem felelt meg a szállításra vonatkozó előírásnak.

Stabil létszám és eredményes munkavégzés jellemzi a személyi állományt- tette hozzá az ezredes, amelyet az is bizonyít, hogy kiemelkedő teljesítményért az év során 26 fő magasabb, míg 40 fő területi szintű elismerésben részesült.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízott gazdasági főigazgató-helyettese évértékelő beszédében kiemelte: a tavalyi esztendő csendes év volt, amelyet a korábbi megyei vezető távozása megtört. Tóth Ibolya tű. ezredes a szakmai tevékenységet értékelve elmondta, hogy mind a hatósági ellenőrzések számával, valamint az önkéntesekkel való szorosabb együttműködés is hozzájárult a statisztikai számok stagnálásához, vagy javulásához. A megbízott gazdasági főigazgató-helyettes a megyei igazgatóság tavalyi évi munkáját eredményesnek és kiemelkedőnek értékelte, aki több bejelentést is tett nyíregyházi látogatásán.

Egyfelől, hogy az önkéntes szervezetek 2016-ban nagyobb, hatszázmillió forintos keretre pályázhatnak országosan, másrészt, hogy az országos járműfejlesztési programból két új magasból mentővel és két gépjárműfecskendővel gazdagodik megyénk.

Az ezredes asszony hozzátette, nemcsak a technikai eszközparkban, de a személyi állomány elhelyezésében is kiemelkedő lesz az idei év, miután Fehérgyarmaton egy három szerállásos laktanya építésének előkészületei kezdődnek meg, amely várhatóan 2017-re épül majd fel.

A főigazgató a Szabolcs- Szatmár- Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tavalyi évi munkáját eredményesnek és kiemelkedőnek értékelte.

A tiszti értekezletet követően, Kozma Péter megyei kormánymegbízott, a MVB elnöke mondott pohárköszöntőt, amelyben megköszönte a megyei katasztrófavédelem állományában dolgozók áldozatos munkáját.

Nyíregyháza, 2016. február 17.