2015. december 02.
A december 2-ai sajtóreggeli keretében a téli rendkívüli időjárásra történő felkészülés során végrehajtandó feladatokról, az igénybe vehető erőkről és eszközökről adott tájékoztatást a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a társszervek képviselőivel közösen.

Varga Béla tű. ezredes, megyei igazgató a beszámolójában elmondta: a téli rendkívüli időjárási körülmények kezelése érdekében, az igazgatóság teljes személyi állománya és eszközparkja készen áll az alkalmazásra. A területi szervezetek 941 fővel és 58 munkagéppel, a települési szervezetek 11 042 fővel, 221 munkagéppel és 161 gépjárművel, az önkéntes mentőszervezetek 507 fővel képesek a beavatkozásra.

Az ezredes hozzátette: az igazgatóság operatív törzsébe és a Megyei Védelmi Bizottság operatív munkaszervének katasztrófavédelmi munkacsoportjába beosztott állomány ismereteit rendszeres gyakorlatokkal tartják naprakészen, a közbiztonsági referensek részére továbbképzést tartottak, valamint valamennyi info-kommunikációs rendszer működőképességét rendszeresen ellenőrzik, az esetleges meghibásodások, hiányosságok kiküszöbölésére azonnal intézkednek.

Emellett a közútkezelőnél kezdeményezték a kiemelten veszélyes helyek közös szemrevételezését, így a vasúti, közúti útkereszteződések, zsáktelepülések, hófúvás által veszélyeztetett helyek, valamint várhatóan elzárásra kerülő települések, településrészek vonatkozásában.

A társszervekkel közösen létrehoztak egy úgynevezett „Életmentő Konvojt”, a téli felkészülés jegyében. Így a nehezen megközelíthető helyeken, ha például egy szülő nő, vagy halaszthatatlan kezelésre váró ember bajba kerül, abban az esetben egy hókotró, mentő és rendőrökből, valamint tűzoltókból álló egység bevethető lesz- állapodtak meg szerdán délelőtt a szervezetek képviselői a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon.

Nyíregyháza, 2015. december 2.