Közlemények


Közlemény
2012. november 30.
A lakosság életének és anyagi javainak védelme érdekében, illetve jogszabályi kötelezettségnek eleget téve a megye településein telepített lakossági riasztó, illetve riasztó- és tájékoztató rendszer hangos üzempróbája lesz megtartva, melynek időpontja: 2012. december 04-én 18.00 óra és 19.00 óra között.
„Tisztelt Lakosok!
 
Önök a … település lakossági riasztó-tájékoztató rendszerének hangos üzempróbáját hallják. Az eszközök működőképessége, a lakosság riasztását, veszélyhelyzeti tájékoztatását, ezen keresztül valamennyiünk biztonságát szolgálja.
Jelenleg, a rendszer hangos üzempróbáját hallják, melynek célja, hogy megállapítsuk annak működőképességét.
A most hallható közlemény elhangzását követően, a „riadó elmúlt” szirénajelzést adjuk le.
A hangos üzempróbával járó kellemetlenségekért szíves megértésüket kérjük.
 
Figyelem!
 
A „riadó elmúlt” jelzés következik!
 
Tisztelt városlakók! A próba befejeződött, köszönjük türelmüket!”
 
Ezután, 18.10-kor a riasztó és tájékoztató eszközökön a „riadó elmúlt” jelzés kerül leadásra.
 
a „riadó elmúlt” jelzés:
1.      30 másodperces folyamatos, állandó hangmagasságú szirénahang, melyet
2.      30 másodperc szünet követ, majd újból
3.      30 másodperces folyamatos, állandó hangmagasságú szirénahang következik.
 
 
Annak érdekében, hogy a szirénák megszólalása ijedséget, pánikot ne okozzon szükséges a lakosság előzetes tájékoztatása. 10 nappal a gyakorlat előtt a településeken a helyben megszokott módon kihirdették, közzétették a gyakorlatról szóló tájékoztatót.
 
Tájékoztató szövege:
„A Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatja a település lakosságát, hogy 2012. december 04-én 18.00 órától 19.00 óráig a település lakossági riasztó, tájékoztató eszközeinek hangos üzempróbája kerül végrehajtásra. A próba során a településre telepített tájékoztató eszközökön egyidőben, először egy élő beszédes közlemény, majd valamennyi eszközön a „riadó elmúlt” jelzés kerül leadásra. A leadott jelzés csak és kizárólag a rendszer megbízható üzemelésének próbáját, továbbá a hallhatósági határok megállapítását szolgálják. A szirénák működtetése gyakorlás jellegű, semmiféle veszélyhelyzet elmúltát nem jelentik. A próba legkésőbb 2012. december 04-én 19.00 óráig befejeződik. A próbával együtt járó kellemetlenségekért szíves megértésüket kérjük, annak végrehajtása az Önök biztonságát szolgálja.”
 
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság