Közlemények


Sajtóközlemény
2016. október 01.
Vásárosnaményban szombaton tartották a Nyír Mentőcsoport katasztrófavédelmi és honvédelmi felkészítését, amelyen a BM OKF részéről Dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, megbízott főigazgató-helyettes is részt vett.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei emberek mindig megvédik az országukat- mondta el Dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, megbízott főigazgató-helyettes szombaton a Nyír Mentőcsoport honvédelmi és katasztrófavédelmi felkészítésén Vásárosnaményban. Hangsúlyozta, hogy a megye sajátosságaiból fakadóan a Tisza vízgyűjtő területén a lehulló csapadékból kialakuló árhullám rövid idő alatt jelenik meg, emiatt a lakosságvédelmi intézkedések meghozatalára és bevezetésére rövidebb idő áll rendelkezésre, mint a Duna esetén.
A szombati gyakorlat célja a természeti, civilizációs és egyéb eredetű katasztrófákra történő felkészülés, a veszélyhelyzetek megelőzése, az elhárítás és helyreállítás során jelentkező, valamint a Nyír Mentőcsoport korábban megszerzett minősítései szerinti feladatok gyakorlása és a tagok munkájának összehangolása volt.

Az elméleti felkészítés keretében honvédelmi, katasztrófavédelmi és a vizek kártételei elleni védekezés ismereteit elevenítették fel a résztvevők, majd a délután folyamán a feltételezett helyzetre épülő feladatot kellett végrehajtania az állománynak.

Eszerint, az Ukrajnában kialakult árhullám elérte hazánkat. és a bekövetkező káresemények kezelése érdekében, a Nyír Mentőcsoport alkalmazása vált szükségessé. A bevetett erők a különböző helyszíneken nyúlgátat, buzgár elfogó medencét és bordás megtámasztást építettek ki, mobilgátat telepítettek, szivattyúzást, sokkos állapotban eltűnt személyek keresését, elmerült és elsodort emberek mentését hajtották végre hajókkal és alpin-technika alkalmazásával.

Dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok a gyakorlattal kapcsolatban elismerését fejezte ki és azt megfelelőre értékelte.