Közlemények


Sajtóközlemény
2016. augusztus 29.
Szándékosan megtévesztő bejelentőt fogtak el és állítottak elő a hétvégén a rendőrök Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol az illető valótlan tűzesetről tett bejelentést. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az elmúlt nyolc hónapban összesen tíz esetben tett feljelentést hasonló, vagyis szándékosan megtévesztő jelzés miatt.

Lakóházban keletkezett tűzhöz riasztották a fehérgyarmati hivatásos tűzoltókat vasárnap hajnalban Kisar településre, ahol a bejelentés szerint a Dankó utca egyik lakóháza égett teljes terjedelmében. A fehérgyarmati hivatásos tűzoltók elindultak a nyolc kilométerre lévő településre, ám a náluk hamarabb kiérkezett rendőrök jelezték, hogy a megadott címen sem tüzet, sem tűzre utaló jelet nem látnak, valamint hogy az adott helyen egy lakatlan ház található. Éppen ezért a tűzoltóegységet visszafordították, a járőrök pedig keresni kezdték és percek alatt el is fogták a telefonálót. A múlt héten másik két hasonló bejelentés is érkezett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, az igazgatóság minden ilyen esetben megteszi a feljelentést.

A szándékosan megtévesztő jelzések egyrészt jelentős anyagi kiadással járnak: egyrészt a gépjárművek feleslegesen vonulnak, másrészt pedig a szükségtelen vonulás esetleg olyan esettől vonja el az erőket és eszközöket, amelynél valóban gyors és azonnali beavatkozásra lenne szükség.

Igen sokba kerülhet tehát, ha valaki puszta szórakozásból hívja a segélyhívó számokat. 2014. szeptember 1-je óta a rendőrség ötezertől százötvenezer forintig terjedő bírságot szabhat ki. Ráadásul a hamis bejelentés nyomán történt vonulás és egyéb intézkedések költségeit is behajthatják.