Fűtési szezon

Mire kell ügyelni a fűtési szezon kezdetén?

Pár hasznos tanács, ami segít elkerülni, hogy nagyobb baj történjen a fűtési szezonban.

A balesetek általában 2 fő okra vezethetők vissza. Az egyik ok a fűtő/melegítő berendezések nem megfelelő karbantartása, ill. a karbantartás halogatása, vagy hiánya. A másik nagy hibaforrás, a gázkészülékek üzemeléséhez szükséges levegő utánpótlásának hiánya, ill., a kémény nem megfelelő állapota, huzata, mely összefügg a légutánpótlással.

Tanácsaink a fűtésszezon kezdete előtt:

Amennyiben van, évente ellenőriztessük a kéményünk állapotát. (a mostanság nem ritka viharos időben a kémény megrepedhet, a darazsak belefészkelhetnek, stb.)

  • A karbantartást, javítást bízzuk mindig szakemberre, még ha valaki ezermesternek is érzi magát. Erre érdemes fűtésszezon előtt sort keríteni.
  • Kérjük ki szakember véleményét, szagelszívó vásárlása vagy műanyag nyílászárók beépítése esetén. Ha kell, használjunk lakószobában légbevezetőt, a vizes helységekben (WC, fürdőszoba, konyha) légelvezetőt
  • Kérjünk évente felülvizsgálatot gázkészülékeinkhez (kazán, bojler, konvektor
  • Hasznos védelmi elem a szén-monoxid-érzékelő használata.

Vegyes tüzelésű kazánok esetében a kéményekre a fentiek az irányadók, de:

  • A kazánt itt is érdemes átvizsgáltatni (vízkő lerakódás, biztonsági szelep működőképessége, csapok, szelepek állapota, huzatszabályzó állapota, stb.)
  • A tüzelőanyag tárolásánál ügyeljünk a megfelelő távolság megtartására a tüzelő, fűtő berendezés és az éghető anyag között. 
  • A kazán közelében felhalmozott éghető anyagokat távolítsuk el (egy kis takarítás nem árt sosem)

Kémények ellenőrzése

A kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló BM rendelet értelmében a tevékenység gyakorlására kijelölt szervezet szakemberei az épület részét képező és a gázkészülékekkel nem együtt tanúsított égéstermék elvezető berendezéseket éves gyakorisággal ellenőrzik.

  • Saját biztonságunk érdekében engedjük be a kéményseprőt! A sok elhanyagolt, és gyakran ellenőrzés nélkül házilag ki-, vagy átalakított, potenciális veszélyeztetést jelentő kémény indokolja az ellenőrzések rendszeres elvégzését.
  • Hibás kémény esetén a közszolgáltató határidő megjelölésével előírja annak kijavítását. Közvetlen élet- vagy tűzveszély esetén a kéményseprőa fogyasztó egyidejű tájékoztatása mellett – az elosztói engedélyesnél köteles kezdeményezni az érintett készülék(ek) üzemen kívül helyezését.