Jégről mentési gyakorlatot tartott a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság

2020. január 22. 15:18

A gyakorlaton a nyíregyházi hivatásos, a nyíregyházi, a nagykállói önkéntes, valamint az ibrányi önkormányzati tűzoltók mellett a Kelet-Magyarországi Speciális Mentő Egyesület tagjai vettek részt.

A gyakorlatot megelőzően Toldi András tűzoltó alezredes, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnoka, valamint Oszlár Gábor tűzoltó őrnagy, parancsnokhelyettes, elméleti oktatással elevenítették fel a jégről mentés és a jégen tartózkodás szabályait a gyakorlatozókkal az alábbiak szerint. 

  • Kellő biztonságot a hízásban levő, 12-16 centiméter vastagságú jég ad a befagyott vízfelületen való tartózkodásra. A jég több napon keresztül tartó -10, -15 Celsius-fokos hidegben ér el megfelelő vastagságot. A korcsolyázásra szánt területet minden esetben a tó üzemeltetője jelöli ki. Amennyiben nem jelöl ki sportolásra alkalmas területet, úgy tilos és életveszélyes a fagyásnak indult vízfelületen tartózkodni.
  • Amennyiben elég vastagra hízott a jég és kijelölt rész áll a korcsolyázók rendelkezésére, abban az esetben is körültekintőnek kell lenni, csak a szabályok betartásával menjünk a jégre. A kijelölt helyet használjuk, lehetőleg testhez simuló, kis nedvszívó, réteges öltözékben, lehetőség szerint ne egyedül tartózkodjunk ott, így könnyebb egymásra figyelni és baj esetén segítséget kérni a 112-es segélyhívó számon.
  • A szabadvizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog. Aki a jégen léket vág, vagy jégkitermelést folytat, köteles az érintett területet távolról felismerhető módon megjelölni, illetve körülhatárolni. A jégmentessé vált területet egy méter magasságban, legalább tíz centiméter széles, piros-fehér csíkozású korláttal kell ellátni.
  • Ha gyanús ropogást, recsegést hall, azonnal feküdjön - lehetőleg hason - a jégre és próbálja meg a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni. Amennyiben a jég beszakad, kerülni kell a felesleges mozdulatokat - ezek fokozzák a kihűlés veszélyét -, így tovább megőrizhető a ruházatunkban lévő szigetelő légréteg. Igyekezzünk az ellenkező irányban lévő jég szélét elérni és a part felé lökni magunkat, közben segítséget kérni.
  • Ne kezdjünk felelőtlenül mások mentésébe, mert az tetézheti a bajt. Amellett, hogy a saját életünket is kockáztatjuk, további pontokon is beszakadhat a jég. Hívjunk segítséget és a mentést végzőt kötelekkel, társakkal biztosítsuk! Ha más eszköz nincs, egy hosszú, de erős ágat, ruhadarabot nyújtsunk a jégbe esett embernek.
  • A katasztrófavédelem tűzoltó egységei és a mentőszervezetei búvárruhában, mentőkötelek és dugólétrák, valamint gumicsónakok, egyéb speciális felfújható eszközök, hordágyak segítségével érkeznek a bajba jutottak mentésére.

Tekintettel arra, hogy az ilyen jellegű beavatkozások száma igen kis számú, a beavatkozás szabályaira külön felhívták a figyelmet a gyakorlat vezetői. Az elméleti oktatást követően a gyakorlaté volt a főszerep. Az enyhe időjárás következtében olvad, az olvadó jég és a beszakadás veszélyének lehetséges módozatait vettek sorra a gyakorlatozók, majd ezután a búvárok és a tűzoltók a jégen, valamint a vízben lévő személyek mentését hajtották végre, gumicsónak, gumitömlő, dugólétra és board segítségével kihozták őket a vízből. 

Fotó: Dudás Szilvia tű. főhadnagy