Harmincnyolc segélyhívás a hosszú hétvégén

2020. június 02. 13:51

2020 huszonkettedik hétvégéjén harmincnyolc segélyhívás érkezett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Főügyeletére.

Pénteken, négy hektáron nádas és három hektáron nyárfás, bozótos aljnövényzete égett Leveleken, a víztározónál. A nyíregyházi, nyírbátori és baktalórántházi hivatásos, valamint a nyíregyházi önkéntes tűzoltók és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat vonult az esethez. Az egységek két vízsugárral, puttonyfecskendőkkel és kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat. (Fotó a galériában)

Lakóházzal egybeépített garázs égett az újkenézi Rákóczi utcában. A tűz nem terjedt tovább, az esetnél a kisvárdai hivatásos tűzoltók avatkoztak be.

Két autó ütközött Újfehértó közelében, a 4-es számú főút, 252-es kilométerszelvényénél. Az egyik személygépkocsi az árokba sodródott, az abban utazó két főt a helyi önkormányzati tűzoltók kiemelték, átadták a mentőszolgálatnak, majd áramtalanították a járműveket. (Fotó a galériában)

Két személygépkocsi ütközött, majd egy harmadik járműnek csapódott Nyírbátorban, a Zrínyi és a Sóhordó utca kereszteződésénél. A mátészalkai hivatásos tűzoltók áramtalanították az autókat, majd a forgalmi akadály megszüntetésében segédkeztek. 

 

Szombaton, Petneháza és Nyírkarász között két hektáron égett elhanyagolt cserjés, fás terület. A szabadtéri tűz a közeli erdőt veszélyeztette. A kisvárdai és a baktalórántházi hivatásos tűzoltók fékezték meg a tüzet, amely nem terjedt át az erdőre. Anyagi kár nem keletkezett.

Harminc egybehordott szalmabála és tíz négyzetméteren száraz fű égett egy tiszabezdédi szántóföldön. A záhonyi hivatásos tűzoltók avatkoztak be a helyszínen. (Fotó a galériában) 

Úttestre dőlt fák okoztak forgalmi akadályt szombaton Vásárosnaménynál, a 41-es számú főúton, valamint Ófehértó és Baktalórántháza között, a 4105-ös számú úton. Előbbi helyszínen a vásárosnaményi önkormányzati, utóbbinál pedig a baktalórántházi hivatásos tűzoltók avatkoztak be.

Több baleset miatt is riasztották szombaton megyénk tűzoltóit. Nyírmeggyesen egy kisteherautó csúszott árokba, majd oldalára borult. A mátészalkai hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet. Fehérgyarmaton egy távközlési oszlop dőlt meg veszélyesen, miután egy személygépkocsi nekiütközött. A kiérkező helyi hivatásos egység a leszakadt és a közúton lógó vezetékeket elvágta, a forgalmi akadályt megszüntette. Árokba hajtott, majd tetejére borult egy autó Nyírbátor és Piricse között. A nyírbátori hivatásos tűzoltók kerekeire állították és áramtalanították a járművet. Székely és Nyírtét között is árokba hajtott egy személygépkocsi. A demecseri önkéntes tűzoltók áramtalanították az autót.

 

Vasárnap, építési hulladék és műanyag égett a gégényi Nefelejcs utcában. A demecseri önkéntes tűzoltók gyorssugárral oltották el a tüzet. 

Kitört egy nyírkátai telefonoszlop, miután nekiütközött egy személygépkocsi a Zöldfa utcában. Személyi sérülés nem történt. A mátészalkai hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet.

CO-érzékelő jelzett be egy pusztadobosi családi házban, ahol cserépkályhával fűtöttek. A baktalórántházi hivatásos tűzoltók méréseket végeztek, amelyek a mérgező gáz alacsony koncentrációját igazolták. A lakást kiszellőztették, személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor, mert a fűtés más módon is megoldható az ingatlanban. A tűzoltók felhívták a tulajdonos figyelmét, hogy a cserépkályhát ne használják, amíg azt szakember át nem vizsgálja.

 

Hétfőn, erős gázszagot érzett egy újfehértói családi házban a tulajdonos hozzátartozója. A Budai Nagy Antal utcai ingatlanhoz kiérkező helyi önkormányzati tűzoltók az emeleten lévő konyhában észlelték, hogy a gázpalackkal működtetett tűzhely elzáró szerelvényei nyitott állapotban vannak, a lakóház gázzal telítődött. A beavatkozók az áramtalanítást követően a gázpalackot a tűzhelyről leválasztották, az épületből kivitték, majd szellőztettek. A házban nem tartózkodott senki, személyi sérülés nem történt. Az egység a helyszínt átadta a rendőrségnek.

Növényi hulladékot égettek az érpataki Táncsics utcában, ám az erős szél miatt a szomszédos kertre is átterjedt a tűz, mintegy háromszáz négyzetméteren égett a száraz fű és gaz. Az újfehértói önkormányzati tűzoltók gyorssugárral és kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat. Személyi sérülés nem történt.

Úttestre dőlt fák okoztak fennakadást a közlekedésben két helyen is június első napján. A vásárosnaményi Petőfi Sándor utcában egy nagyméretű meggyfa borult az útra. A helyszínen a beregi város önkormányzati tűzoltói avatkoztak be motoros láncfűrésszel. Nagyhalász és Tiszatelek között, a 3834-es úton nagyméretű cseresznyefa okozott félpályás útzárat. Az ibrányi önkormányzati tűzoltók motoros láncfűrésszel avatkoztak be. Személyi sérülés egyik helyszínen sem történt.

Fotó: Nyíregyházi HTP, Kisvárdai HTP, Újfehértó ÖTP