Jégről mentési gyakorlatok

2022. január 18. 13:59

A jégbeszakadás ugyan nem gyakori baleset, ám fontos, hogy - amikor adottak a körülmények - a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltó egységek is gyakorolják a jégről mentést.

A Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság idén is a Bujtosi-tónál tartotta meg jégről mentési gyakorlatát. Ma az ’A’ szolgálati csoport tagjai mellett a szabolcsi megyeszékhely önkéntes tűzoltói, Ibrány és Újfehértó önkormányzati egységei, valamint a Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület tagjai vettek részt a gyakorlaton.

Toldi András tűzoltó alezredes, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka, valamint Oszlár Gábor tűzoltó őrnagy, parancsnok-helyettes és Vincellér Tibor, a Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület vezetője elméleti oktatás keretében elevenítették fel a jégről mentés és a jégen tartózkodás szabályait. Az eligazítás és feladatismertetés után a parancsnok-helyettes és a speciális mentő egyesület vezetője is vállalta a jégbe szakadt, bajba jutott szerepét. A tűzoltók többek között dugólétrákat, mentőboardokat, köteleket használtak a szimuláció során. Volt, amikor egyedül, volt, amikor párban indultak a tűzoltók a Bujtosi-tó jegére, hogy teljesítsék a gyakorlatot. (Fotók a cikk végén található Galériában.)

Az elmúlt napokban megyénk valamennyi tűzoltó egysége gyakorolta a jégről mentést. Például múlt héten a nyírbátori Papok rétjénél a helyi, valamint a mátészalkai és a baktalórántházi hivatásos tűzoltók elevenítették fel tudásukat. (Fotók a cikk végén található Galériában.)


Lehet-e jégen tartózkodni?!

Érdemes tudni, hogy a tavak üzemeltetői, tulajdonosai döntik el, hogy lehet-e a befagyott vízfelületen tartózkodni vagy sem. A korcsolyázásra kijelölt területet is az üzemeltető jelöli ki, tehát figyelni kell a partoknál kihelyezett tájékoztató táblákat, plakátokat.

A fagyos időjárás megtette hatását, befagytak a környékbeli szabad vizek, tavak is. Ám jó tudni a jégen tartózkodás ’szabályait’. A befagyott vízfelületen tartózkodásra 8 centiméter vastagság feletti jég már kellő biztonságot tud adni, ám teljes biztonságot 12 cm feletti jég ad. Azonban figyelembe kell venni, hogy a jégen csúszkálásnak, akár baleset is lehet a vége. Íme pár jó tanács:

  • Lehetőség szerint ne egyedül tartózkodjunk a jégen, egymásra is könnyebb figyelni és baj esetén segítséget kérni a 112-es segélyhívó számon.
  • Ha gyanús ropogást, recsegést hall lábai alatt, azonnal feküdjön le a jégre és próbálja meg a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni.
  • Amennyiben a jég beszakad, kerülje a felesleges mozdulatokat – azok fokozzák a kihűlés veszélyét. Arra kell törekedni, hogy semmi esetre se kerüljön a jég alá! Próbáljon meg felfeküdni a jégre és kússzon a part felé.
  • Ha más kerül bajba, kérjünk segítséget a 112-es számon és ha a körülmények adottak, megkezdhető a segítségnyújtás. A legfontosabb, hogy minél nagyobb felületen érintkezzünk a jéggel, hason csúszva haladjunk a bajbajutotthoz. Ne közelítsük meg egészen a jég beszakadásának helyét, az utolsó szakaszt hidaljuk át segédeszközökkel, például hosszú ággal, bottal, erős sállal, kabáttal, nadrágszíjjal. Az odanyújtott segédeszközzel húzzuk ki a fagyos vízbe esett embert a jégre, majd a partra.
  • Felelőtlenül ne kezdjünk mások mentésébe, mert az tetézheti a bajt, hiszen amellett, hogy a saját életünket is kockáztatjuk, további pontokon is beszakadhat a jég. A tűzoltóknak, szakembereknek sem veszélytelen művelet ez: búvárruhában, védőfelszerelésben, mentőkötelek és dugólétrák, valamint gumicsónakok, egyéb speciális felfújható eszközök, hordágyak segítségével érkeznek a bajba jutottak mentésére.

Fotó: Rutkai-Dér Vivien tű. főhadnagy, szóvivő; Nyírbátor HTP