„A füstérzékelő életet menthet” – jubileumi alkotói pályázat

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság 2023-ban immáron tizedik alkalommal hirdeti meg alkotói pályázatát az iskolások körében.

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság ”A füstérzékelő életet menthet” címmel alkotói pályázatot hirdet iskolások részére, melyre a 6-10 éves, a 11-14 éves, valamint a 15-18 éves korcsoportban tanulók küldhetnek be alkotásokat. A pályázat felmenő rendszerű, első körben területi szinten bírálják el a beérkezett műveket. A területi szinten első helyezést elért alkotások az országos versenyben vesznek részt. 

Az országos pályázat fővédnöke Dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, az Országos Tűzmegelőzési Bizottság elnöke. Az országos bírálóbizottság elnöke Fülep Zoltán tű. ezredes, országos tűzoltósági főfelügyelő. A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei pályázat védnöke: Varga Béla tűzoltó ezredes, vármegyei katasztrófavédelmi igazgató, a területi tűzmegelőzési bizottság elnöke, a vármegyei bírálóbizottság elnöke: Dr. Papp Angéla fotóművész.

A pályázat célja, hogy az iskolások kreatív alkotásokon keresztül mutassák be a tűzvédelem fontosságát, a lakástüzek megelőzését. A pályázaton az alkotások központi témája a füstérzékelő. Ezt a tűzoltó hivatás megjelenítésével, a tűzesetek, káresemények megelőzésének fontosságát kiemelő alkotással, vagy bármilyen más, ötletesen elkészített, a tűzvédelem jelentőségét hangsúlyozó művel lehet bemutatni.

Az iskolások korcsoportonkénti kategóriái:

  • szabadkézi rajz (A/3-as vagy A/4-as méretű ceruza, toll, tus, kréta, akvarell, pasztell kép vagy bármely más szabadkézi technikával készített alkotás, plakát)
  • egyéb kézműves alkotás (bármilyen anyagból készített pl. papír, gyurma, agyag alkotás, legfeljebb 30×30×20 cm méretben)
  • videó (30-60 másodperc hosszúságú film vagy animáció).

Az iskolás korcsoportban az alkotásokat egyénileg vagy csapatban lehet elkészíteni. Csapat nevezése esetén egy csapaton belül legfeljebb három, azonos korcsoportba tartozó gyermek vehet részt.

Benyújtás módja: az alkotásokat postai úton, e-mailen vagy előzetes egyeztetés után személyesen, a korcsoport és kategória megjelöléssel a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság részére kell megküldeni. Az alkotás leadásakor a letölthető adatlapot/hozzájáruló nyilatkozatot is le kell adni az alkotáshoz rögzítve az alábbi adatok pontos kitöltésével: pályázó neve, életkora (a pályázat beérkezési határidő napján betöltött életkor).

Postai cím: Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 

4400 Nyíregyháza, Erdő sor 5. 

e-mail: fmnobypf.gvgxnefnt@xngirq.tbi.uh, Telefon: 06-42-594-600

Beérkezési határidő: 2023. április 21.

Díjazás: a vármegyei bírálóbizottság az iskolások pályázatai közül korcsoportonként, kategóriánként 3-3 alkotást díjaz, az első helyezett alkotások automatikusan részt vesznek az országos döntőben is! Az országos verseny nyertesei külön díjazásban részesülnek.

Az az iskola, ahonnan országosan a legtöbb pályázatot nyújtják be, elnyeri a „Legkreatívabb iskola 2023” címet, amely együtt jár a tűzoltóság egyszeri, az intézményben tartandó bemutatójával (füstsátor, tálcatűzoltás, olajtűzoltás, roncsvágás) és tűzvédelmi oktatás megtartásával.

Vármegyei eredményhirdetés: 2023. május 25-ig 

Az országos díjátadó: 2023. június 9-ig kerül megtartásra Budapesten


Kapcsolódó dokumentumok:

Alkotói adatkezelési tájékoztató (2023.02.16.)

Alkotói hozzájáruló nyilatkozat (2023.02.16.)

Idén is lesz alkotói pályázat (2023.02.15.)