„A füstérzékelő életet menthet” – díjazták a jubileumi alkotói pályázat legjobbjait

A Katasztrófavédelem Központi Múzeumában tartották meg június 13-án az idei, immár tizedik alkotói pályázat díjátadó ünnepségét. Itt derült ki, hogy kik voltak azok az alkotók, akik a legkreatívabb módon hívták fel a figyelmet a füstérzékelő fontosságára, az otthonok tűzbiztonságára.

A vármegyei válogatás után beérkezett alkotások rangsoráról született végső döntést május 18-án kétórás szakmai vita előzte meg. Összesen háromezer-háromszázharmincöt alkotás készült, a vármegyei előzsűrizés alapján javasolt pályaműveket művészből, múzeumi és tűzvédelmi szakemberekből álló zsűri bírálta el. A bírálat legfőbb szempontja az volt, hogy a kiírás tematikája, azaz a füstérzékelő szerepe mennyire hangsúlyos a rajzokon és egyéb alkotásokon, mindemellett a befektetett munkát, az egyéni látásmódot és a kreativitást értékelte a bizottság. 

A díjátadón a művészeti szempontokat szem előtt tartó Borsos Mihály fotóművész azt mondta, élvezet volt látnia, hogy az adott témának milyen sokféle megközelítési módja létezik. 

Fülep Zoltán tű. ezredes, tűzoltósági főfelügyelő azt emelte ki, hogy a pályázat elérte a célját, a gyerekek felelősen gondolkodnak, és tevékenyek is otthonuk biztonsága érdekében. 

Az országos verseny győztesei értékes díjakat kaptak, és különdíjak is gazdára találtak. A „Legkreatívabb iskola 2023” címet, ezzel együtt egy tűzoltósági bemutatót a pásztói Zsigmond Király Általános Iskola nyerte el. 

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyéből is lett egyéni győztes!

Szabadkézi rajz kategóriában, a 3. korcsoport (15-18 éves) pályázói közül Zám Gergő, a Demecseri Oktatási Centrum egyik gimnazistájának, A füstjelző életet menthet című alkotását választották vármegyei és országos szinten is a legjobbnak. 

Az 1. és 2. korcsoport vármegyei eredményei:

1. Korcsoport (6-10 éves)I. HelyezettHajdu MiraMóricz Zsigmond Álatalános Iskola Kertvárosi Tagintézménye, Nyíregyháza
II. HelyezettHunyadvári GrétaMóricz Zsigmond Álatalános Iskola Kertvárosi Tagintézménye, Nyíregyháza
III. HelyezettMushó NóraMóricz Zsigmond Álatalános Iskola Kertvárosi Tagintézménye, Nyíregyháza
2. Korcsoport (11-14 éves)I. HelyezettAgócs PetraLeonardo Média Akadémia Nyírbátori Tagintézménye
II. HelyezettBécsi SzonjaVántus István Általános Iskola, Nyírbogát
III. HelyezettKiss KittiVántus István Általános Iskola, Nyírbogát

 

A vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság részére a legtöbb pályaművet benyújtó intézmény, 330 alkotással a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola Kertvárosi Tagintézménye lett!

 


 

Az országos eredmények a cikkhez mellékelt táblázatban tekinthetőek meg:

Kapcsolódó dokumentumok:

Országos alkotói pályázati eredmények 2023 (2023.06.13.)