Bemutatkozás aloldal fejlécképe

Bemutatkozás

A katasztrófavédelem kelet-magyarországi rendszerében kiemelt szerepet tölt be a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.  A szervezet országos hatáskörű központi szerve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, amely a polgári védelem és az állami tűzoltóság országos és területi szerveiből összevont, államigazgatási feladatot is ellátó országos hatáskörű rendvédelmi szerv. A területi szervek a vármegyei igazgatóságok, amelyek alárendeltségében helyi szervként katasztrófavédelmi kirendeltségek működnek.

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében négy kirendeltség (Fehérgyarmat, Kisvárda, Mátészalka, Nyíregyháza) és öt hivatásos tűzoltó-parancsnokság (Fehérgyarmat, Kisvárda, Mátészalka, Nyírbátor, Nyíregyháza) működik. Feladatunk a katasztrófák elleni védekezésre történő felkészülés, a lakosság védelme, a veszélyhelyzetek megelőzése és a károk felszámolásában való közreműködés. 

A hazai katasztrófavédelem rendszerében dolgozó több ezer ember – hivatásos, közalkalmazotti és köztisztviselői állomány, valamint önkéntesek sokasága – olyan közösség, amely azért dolgozik, hogy a valós problémák megoldásával a baj órájában segíteni tudjon. 

Vállalt feladataink szerteágazóak és sokrétűek: a katasztrófák, valamint a veszélyes anyagok által okozott súlyos balesetek elleni megelőzéstől és felkészüléstől, az anyagi javakat fenyegető hatások elleni védekezésen és beavatkozáson át egészen a helyreállítási feladatokban vállalt feladatokig terjednek. A szervezet ellátja a hazai tűzvédelmi rendszer felügyeletét is. 

Célunk annak az igénynek megfelelni, hogy a különböző szintű állami szervek tevékenységében, a védekezés irányításában, ipari vagy természeti katasztrófák bekövetkezése esetén hatékony katasztrófaelhárító rendszer működjön hazánkban. 

Hatósági feladatellátása kiemelten fontos a magyarországi rendvédelemben, mivel hatósági jogköreink - többek között-

  • a veszélyes ipari üzemek engedélyezési és hatósági ellenőrzési rendszerének működtetése
  • veszélyes áruk közúti szállítás hatósági ellenőrzésének végrehajtása
  • az építési, tűzvédelmi technikai termékek piacfelügyelete
  • teljes körűen nem szabályozott, beépített automatikus oltóberendezések létesítési- és használati ügyeinek eljárása
  • az épületek, építmények tűzvédelmi létesítési előírásai alól eltérés engedélyezése
  • a tűzvédelmi szakértői tevékenységgel összefüggő közigazgatási hatósági eljárások
  • a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok tűzvédelmi ügyeiben való eljárás
  • a főváros területén másodfokú tűz- és polgári védelmi szakhatósági és hatósági jogkörök

a közbiztonság garanciájának eszközei. 

Annak reményében, hogy segíteni tudjuk az Ön tájékozódását egy esetleges veszélyhelyzet esetén szükséges teendőkről, magatartási szabályokról, szeretettel üdvözöljük honlapunkon.