Június utolsó hétvégéjén történt

2020. június 29. 12:56

2020 huszonhatodik hétvégéjén kilencvenhét segélyhívás érkezett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Főügyeletére.

Pénteken közel ötven esethez riasztották a tűzoltókat térségünkben! Több kidőlt fa, lehasadt ágak miatt is vonultak az egységek. A 41-es számú főút mellett sok sérült növény volt, az úttestre került gallyakat, ágakat kézi erővel távolították el a tűzoltók. A legtöbb bejelentés Apagy környékéről érkezett, a település belterületén is okoztak fennakadást, problémát a vezetékekre, úttestre és járdákra dőlt fák, leszakadtak ágak, de többek között Rohodon, Kemecsén, Bököny és Geszteréd között, Nagykálló és Tiszavasvári környékén, valamint Nyíregyházán is voltak hasonló műszaki mentések. A tűzoltók kézi erővel, dugólétrákkal és motoros láncfűrészekkel avatkoztak be a helyszíneken.

Gyulaháza, Szabolcsbáka, Buj, Nyírtelek, Kótaj, Újfehértó településeken és a szabolcsi megyeszékhelyen is okozott gondot a pénteki csapadék. A legtöbb riasztás pincékben összegyűlt nagy mennyiségű víz miatt érkezett. A hivatásos, önkormányzati és önkéntes egységek több mint harminc helyszínen szivattyúztak június 26-án.

Villámcsapás miatt dőlt le egy gávavencsellői lakóház kéménye pénteken. Az ibrányi önkormányzati tűzoltók kéziszerszámok és dugólétra segítségével avatkoztak be. A ház lakható maradt.

PB gázpalack okozott riadalmat Székely településen, a Kossuth út egyik ingatlanában. A tulajdonos ugyanis nem tudta elzárni a konyhai gázpalackot. A baktalórántházi hivatásos és a demecseri önkéntes tűzoltók áramtalanították a lakóházat, a palackot kivitték a kertbe, ahol egy fogó segítségével elzárták. A házat kiszellőztették.

Pénteken két családi ház is beázott Gyulaházán. A Táncsics Mihály és a Munkás utcában is segítettek a kisvárdai hivatásos tűzoltók. Előbbi ingatlannál a tetőszerkezet korábban megsérült, a fedőfóliát helyezték vissza a beavatkozók. Utóbbi háznál pedig a szél által összetört cserepeket cserélték ki a tűzoltók.

 

Szombaton berendezési tárgyak, használt bútorok égtek Nyíregyházán, a Vandlik Márton utcában. A tüzet a város hivatásos tűzoltói gyorssugárral oltották el.

Kora hajnalban még több településen végeztek vízeltávolítást. A tűzoltók Ibrányban, több nyíregyházi ingatlannál szivattyúztak – nagy mennyiségű összegyűlt víz veszélyeztetett ingatlanokat, pincékben tárolt eszközöket.

Többek között olaj-, akác- és nyárfák is sérültek szombaton. Úttestre, járdákra dőlt növényeket, ágakat vagy éppen vezetékekre szakadt gallyakat távolítottak el a megye tűzoltói Nyírtét és Apagy, Nyírkércs és Ramocsaháza között, valamint Újfehértó és Császárszállás között. De több nyíregyházi helyszínen is beavatkoztak az egységek: többek között a Munkás, Nagyvárad és Deák Ferenc utcán is motoros láncfűrésszel dolgoztak a forgalmi akadályok megszüntetésén a tűzoltók. 

Árokba sodródott egy autó Kántorjánosi és Baktalórántháza között szombat délelőtt. A baktalórántházi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet, majd átadták a helyszínt a rendőrségnek.

Két személygépkocsi ütközött a 4-es számú főút és a 403-as elkerülő út kereszteződésénél szombaton. A járművek közúti akadályt képeztek; a nyíregyházi hivatásos tűzoltók áramtalanítottak, majd levontatták az úttestről az autókat. A beavatkozás idejére teljes útzár volt az érintett útszakaszon.

 

Vasárnap szikrázott, égett egy fehérgyarmati transzformátor teteje. A Kiss Ernő utcai esethez a helyi hivatásos tűzoltók vonultak, biztosították a helyszínt az áramszolgáltató kiérkezéséig.

Villanyoszlopnak ütközött egy személygépkocsi tegnap Nagyecseden, a Vásártér utcában. Az eltört oszlopot az áramszolgáltató kicserélte, a helyszínt a nagyecsedi önkéntes tűzoltók biztosították. 

Nagyméretű akácfa dőlt a 41-es számú főútra tegnap, félpályás útzárat képezve a 26-os kilométerszelvény közelében. A baktalórántházi hivatásos tűzoltók motoros láncfűrész segítségével szüntették meg a közúti akadályt. Nyíregyházán, a Nyugati 1. utcában pedig járdára és úttestre dőlt egy nagy fűzfa. A helyszínre riasztott nyíregyházi hivatásos egység motoros láncfűrésszel, kéziszerszámokkal távolította el a fát, személyi sérülés nem történt.

Lakóház villanyóraládája izzott vasárnap Rétközberencsen, a Fő utcában. A kisvárdai hivatásos tűzoltók eltávolították az izzó burkolatot, majd átadták a helyszínt az áramszolgáltatónak, amelynek szakemberei leválasztották az ingatlant a hálózatról. A tűz a lakóházra nem terjedt át. Személyi sérülés nem történt.

Két autó ütközött össze vasárnap a 4-es számú főút 279-es kilométerszelvényénél, Nyíregyházánál. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói áramtalanították a személygépkocsikat.

 

Fotó: Dudás Szilvia tű. főhadnagy, Nyíregyházi HTP, Baktalórántházi KvŐ