A húsvéti hosszú hétvégén történt

2021. április 06. 14:58

Április elsejétől április hatodika éjfélig negyvenöt segélyhívás érkezett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság főügyeletére.

Csütörtökön, több szabadtéri tűz keletkezett térségünkben. Vásárosnamény és Nagydobos között, a 41-es főút 48-as kilométerszelvényének közelében fél hektáron, foltokban égett a száraz fű és gaz egy gondozatlan gyümölcsösben. Érpataknál, a 4912-es főút mellett háromszáz négyzetméteren lángolt a száraz vegetáció. Újfehértón két helyen is volt szabadtéri tűz, vélhetően villámcsapás miatt. Az Epreskert úti csatornaparton háromszáz méter hosszan, a Nyíregyházi utcánál kétszáz négyzetméteren égett az avar. Ibrányban a Nagyerdő utcai csatornaparton lángolt a száraz fű kétszáz négyzetméteren, Nyíregyháza-Polyákbokornál pedig fanyesedék és gaz égett pár négyzetméteren. Vásárosnamény, Ibrány és Újfehértó önkormányzati, valamint Nyíregyháza hivatásos egységei avatkoztak be a helyszíneken.

Előzés közben szalagkorlátnak ütközött, majd közúti akadályt képezett egy személygépkocsi Kisvárda és Kékcse között, a 381-es úton. Az autóban csak a sofőr utazott, akit a mentők könnyű sérüléssel szállítottak kórházba. A kisvárdai hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet, majd a rendőrségi helyszínelés után megszüntették a közúti akadályt.

Villanyoszlopnak ütközött egy személygépkocsi Aranyosapátiban, a Petőfi Sándor utcában. Az autóban csak a sofőr utazott, nem sérült. A jármű áramtalanítását a kisvárdai hivatásosok végezték el, majd átadták a helyszínt a rendőrségnek.

Magasfeszültségű vezeték lógott körülbelül két méter magasságban Nyíregyházán, a Rókabokori úton, az úttest felett. A megyeszékhely hivatásosai biztosították a helyszínt az áramszolgáltató szakemberének kiérkezéséig. 

Két rakamazi családi ház pincéje is megtelt vízzel a hirtelen, nagy mennyiségben lehullott csapadék miatt csütörtök este. A helyi önkéntes és a nyíregyházi hivatásos tűzoltók szivattyúval végezték a vízeltávolítást.

Kidőlt egy nagyecsedi családi házzal egybeépített melléképület hátsó fala, a tetőszerkezet pedig az egész épületen megrogyott. Az ingatlan lakhatatlanná vált. A helyi önkéntes és a mátészalkai hivatásos tűzoltók avatkoztak be a helyszínen. A házban élő egy fő rokonoknál helyezkedett el. Személyi sérülés nem történt.

 

Szombaton, családi ház kerítésének csapódott egy személygépkocsi Besenyődön. A baktalórántházi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet, amely egy tűzcsapot is kitört. Az egység a vízszolgáltató szakembereivel közösen a tűzcsapot kizárta, a szolgáltatás ezután már zavartalan volt a településen.

Letért az úttestről, árokba hajtott és egy beton áteresznek csapódott egy személygépkocsi a vásárosnaményi Árpád utcában. Az autóban csak a sofőr utazott, aki beszorult, önerejéből nem tudott kiszállni. A helyi önkormányzati tűzoltók áramtalanították a járművet és feszítővágó berendezés segítségével kinyitották az ajtót, majd a sofőrt átadták a mentőszolgálatnak. 

Vasárnap, lerakódott korom izzott be egy hodászi családi ház kéményében. A mátészalkai hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal távolították el a parázsló részeket.

Fél-fél hektáron égett foltokban a száraz fű és avar Aranyosapátiban, az Árpád utca végén, valamint Nagyhalász-Mágasor tanyánál. A helyszíneken a vásárosnaményi és az ibrányi önkormányzati tűzoltók avatkoztak be. 

 

Héttőn, vízben eltűnt személy után kutattak a kisvárdai hivatásos tűzoltók Szabolcsveresmartnál, a Rétközi-tónál. Az egység motoros csónakkal, valamint a helyi horgászok, halőrök segítségével végezte a keresést. A hivatásosok megtalálták, kiemelték a vízből az eltűnt személyt, majd átadták a mentőszolgálatnak. (Fotó)

Melléképület és benne tárolt tárgyak égtek a nyíregyházi Tujafa utcában tegnap. A helyi hivatásos tűzoltók gyorssugárral és kéziszerszámokkal avatkoztak be. Személyi sérülés nem történt, a tűz a lakóházra nem terjedt át.

Kigyulladt egy gázbojler egy kántorjánosi családi ház fürdőszobájában. A tűz átterjedt a helyiség mennyezetére és a bojler felett található padlásfeljáróra. A baktalórántházi hivatásosok gyorssugárral, kéziszerszámokkal avatkoztak be. Személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Nyíregyházi, belvárosi épület homlokzati dekorációját megbontotta az erős szél, ami veszélyt jelentett a járókelőkre. A szabolcsi megyeszékhely hivatásos tűzoltói létrás jármű segítségével távolították el a lógó részeket. Személyi sérülés nem történt. (Fotó)

Kétezer négyzetméteren nádas égett Paszabon, a Bessenyei telepen. Az ibrányi önkormányzati tűzoltók kéziszerszámokkal avatkoztak be. Aranyosapátiban lakatlan épület mellett lángolt a száraz fű száz négyzetméteren. A vásárosnaményi önkormányzati egység fékezte meg a szabadtéri tüzet. Személyi sérülés egyik helyszínen sem történt.

 

Fotó: Kisvárda HTP, Nyíregyháza HTP