Szeptember második hétvégéjén történt

2021. szeptember 13. 15:02

Péntektől vasárnap éjfélig 27 segélyhívás érkezett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság főügyeletére.

Pénteken egy őri családi házhoz riasztották a mátészalkai hivatásos tűzoltókat. A konyhában kanapé és ruhák égtek. Az egységek gyorssugárral oltották el a tüzet, az épületből egy gázpalackot is kihoztak, áramtalanították az ingatlant.

A nyíregyházi Fürj utca végén, a vasúti töltés oldalában tíz méter hosszan égett az aljnövényzet. A helyi hivatásos tűzoltók gyorssugárral avatkoztak be.

Klímaberendezés beltéri egysége égett egy nyírbátori családi házban. A lakók azonnal értesítették a tűzoltókat és megkezdte a lángok oltását. A nyírbátori hivatásos tűzoltók kiérkezésekor már nem volt tűz, az egység túlnyomásos ventilátorral szellőztette ki a házat. Lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor. 

Szalagkorlátnak csapódott, oldalára borult egy kisbusz az M3-as autópálya 275-ös kilométerszelvényénél. A járműben csak a sofőr utazott, nem sérült meg. A balesethez a mátészalkai és a baktalórántházi hivatásos tűzoltók vonultak, áramtalanították a járművet, a rendőrségi helyszínelés után megszüntették a forgalmi akadályt. A műszaki mentés idejére félpályás útzár volt érvényben a Vásárosnamény irányába haladó szakaszon.

Gázvezetéket sértett meg egy munkagép Mérk külterületén, egy telephelyen. A mátészalkai hivatásos tűzoltók a telephelyen kívül a főelzárónál a gázt kizárták, a szivárgást megszüntették, biztosították a helyszínt a gázszolgáltató kiérkezéséig. Lakosságvédelmi intézkedés nem volt, a katasztrófavédelem iparbiztonsági helyszíni szemlét végzett.

 

Szombaton villanyoszlopnak csapódott egy személygépkocsi Kemecsén, a Szent István utcában. A nyíregyházi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet, amelyben csak a sofőr utazott, sérülést nem szenvedett. A rendőrségi helyszínelés után a tűzoltók megszüntették a forgalmi akadályt.

Három személygépkocsi ütközött a 4-es főúton Nyírtura és Nyírpazony között. A nyíregyházi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd a rendőrségi helyszínelést követően a forgalmi akadályt megszüntették.

Két személygépkocsi ütközött és mindkettő az árokba csapódott Fehérgyarmatnál, a 491-es úton. A helyi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, átadták a helyszínt a rendőrségnek.

 

Vasárnap kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy körülbelül hetven négyzetméteres, nádfedeles lakóház tetőszerkezete Nyíregyházán, a Rozstelek utcában. A hajnali esethez a szabolcsi megyeszékhely hivatásos tűzoltóit riasztották, akik négy vízsugárral és két gyorssugárral eloltották a lángokat. Az egységek harminc tyúkot is kimentettek az épületből és kihoztak négy gázpalackot, közülük hármat ért hőhatás, azok visszahűtésére volt szükség. A házban egy ember lakik, elhelyezéséről gondoskodtak, hiszen az ingatlan lakhatatlanná vált.

Mátészalkán, egy Kossuth Lajos utcai társasház egyik lakásának megszakító szekrényében keletkezett tűz. A mátészalkai hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt az ott lakó hozzátartozója a lánggal égést megszüntette. Az egység túlnyomásos ventilátorral átszellőztette a lépcsőházat. A társasházból kilenc embert kísértek ki a szellőztetés idejére. Az érintett lakás tulajdonosának figyelmét felhívták az elektromos hálózat felülvizsgálatára.

Ötszáz négyzetméteren égett a száraz fű Mándokon, a benki bekötőút mellett. A záhonyi hivatásos tűzoltók gyorssugárral, kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat.

Nagy méretű fa dőlt a 3612-es útra, Nagycserkesznél tegnap hajnalban. A nyíregyházi hivatásos tűzoltók motoros láncfűrész használatával távolították el az úttestről a kidőlt fát.