Újabb járműtűz

2021. november 23. 13:44

Idén eddig negyvenegy járműtűz miatt vonultak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tűzoltók. Huszonhét személygépkocsi gyulladt ki. Legutóbb, hétfő délután égett teljes terjedelmében egy autó Paposon. A lángok nem terjedtek át a környezetre, lakóházakra. A mátészalkai hivatásos tűzoltók egy vízsugárral oltották el a tüzet. Személyi sérülés nem történt.

Érdemes tudni!

  • A legtöbb esetben alig néhány perc elteltével teljesen kiég a jármű, így szinte az egyetlen esély annak megmentésére, ha kézi tűzoltó készülékkel azonnal megkezdjük a lángok oltását. Bár nem előírás, de javasolt kézi tűzoltó készüléket tartani a járműben, lehetőleg könnyen elérhető helyen, például az anyósülés alatt. Amennyiben rendelkezünk tűzoltó készülékkel akár egy gépjármű teljes kiégését is meg tudjuk akadályozni.
  • A járművek esetében is fontos a tűzmegelőzés, így elengedhetetlen, hogy a jármű műszaki állapota megfelelő legyen.
  • Ha a jármű motorterében csapnak fel a lángok úgy nem árt az óvatosság, ugyanis annak felnyitásakor a friss levegő hatására a tűz hirtelen kicsaphat a motorháztető alól.
  • A motortérben az üzemanyag-ellátó rendszer hibájából keletkező tűz esetén hirtelen erős üzemanyagszag, majd a motortérből kiáramló füst a jellemző. Ha az utasfülkében égett szagot tapasztalunk és vékony füstcsík terjeng a műszerfal mögül, próbáljunk nyugodtak maradni, álljunk meg, vegyük le a gyújtást és a gyújtáskapcsolóból vegyük ki a slusszkulcsot.
  • Ügyeljünk arra is, hogy tartsuk tisztán a belső részeket és ne tároljunk a járműben olyan eszközöket, illetve anyagokat, amelyek tüzet okozhatnak.
  • Járműtűz esetén is azonnal hívjuk a 112-es telefonszámot!