November utolsó hétvégéjén történt

2021. november 29. 14:45

Péntektől vasárnap éjfélig huszonnégy segélyhívás érkezett a tevékenységirányító központba.

Pénteken a kisvárdai hivatásos és a vásárosnaményi önkormányzati tűzoltókat is riasztották sérült, megdőlt fák miatt. Az egységek Lövőpetriben és Vásárosnaményban avatkoztak be motoros láncfűrésszel. 

Jelzett a CO-érzékelő egy szatmárcsekei családi házban. A lakók azonnal hívták a tűzoltókat, az ingatlanból azonnal kijöttek, rosszullétre nem panaszkodtak. A fehérgyarmati hivatásos tűzoltók mérései alacsony mértékben igazolták a szén-monoxid jelenlétét. A gázszolgáltató szakembere a házban lévő konvektorokat kizárta a szolgáltatásból, az ott élő család elhelyezéséről átmenetileg gondoskodtak. 

A nyírteleki vasútállomás mögött, munkavégzés közben megsérült egy gázvezeték. A nyíregyházi hivatásos és önkéntes tűzoltók megszüntették a szivárgást és biztosították a helyszínt a gázszolgáltató kiérkezéséig. Az eset nem okozott fennakadást a vasúti forgalomban. Személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. A katasztrófavédelem iparbiztonsági helyszíni szemlét folytatott le.

Két személygépkocsi ütközött Nyíregyházán, a Rókabokori és a Szélsőbokori út kereszteződésében. Mindkét járműben egy-egy ember utazott. Az egyik autó sofőrje beszorult, önerejéből nem tudott kiszállni. A nyíregyházi hivatásos tűzoltók a gépjárműveket rögzítették, majd áramtalanítást követően a beszorult sofőrt feszítővágó berendezés és hordágy segítségével kiemelték, a mentőszolgálatnak átadták. 

Két év körüli gyermek zárta ki nagymamáját az erkélyre, a nyíregyházi Dohány utcában péntek délután. A nyíregyházi hivatásos tűzoltók a második emeleti erkélyre létrás járművel jutottak fel, majd károkozás nélkül bejutottak a lakásba, ahol a gyermek épségben volt, nagymamája sem sérült.

 

Szombaton tűz keletkezett egy záhonyi lakásban. A tűzhelyen felejtett étel égett oda, a lángok a konyhában terjedtek tovább. A helyi hivatásos tűzoltók két porral oltó tűzoltó készülékkel és egy gyorssugárral fékezték meg a lángokat. A beavatkozók az érintett lakás erkélyéről két embert kimenekítettek, valamint a szomszédos lakásokból összesen tizenegyen hagyták el otthonukat. A lakók a szellőztetés után térhettek vissza ingatlanjaikba. (Fotók a galériában)

Egy kanyarban megcsúszott, lesodródott az úttestről, majd egy üres telken állt meg egy kisbusz Ököritófülpösön. A mátészalkai hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet, majd átadták a helyszínt a rendőrségnek.

Árokba hajtott és a tetejére borult egy személygépkocsi a vámosatyai Szabadság utcában. A vásárosnaményi önkormányzati tűzoltók a baleseti helyszínelés után kerekeire állították és áramtalanították a járművet.

Felrobbant egy vegyes tüzelésű kazán Nagykállóban, egy családi házzal egybeépített kazánházban. A robbanás következtében tűz nem keletkezett, a melléképület két fala azonban kidőlt, valamint a lakóház egyik fala és tetőszerkezete kis mértékben sérült. A nyíregyházi hivatásos tűzoltók a melléképület tetőszerkezetét aládúcolással biztosították és az ott való tartózkodást megtiltották, valamint felhívták a tulajdonos figyelmét, hogy a lakóépületet egy statikussal vizsgáltassa át. A gázszolgáltató szakembere a lakóházat kizárta a szolgáltatásból, a gázórát leszerelte. A káreset következtében a családi ház lakható maradt, de fűtése nem megoldott, ezért az életvitelszerűen ott lakó két felnőtt rokonoknál került elhelyezésre.

 

Vasárnap balesetek miatt riasztották a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tűzoltókat. 

Mátészalka és Jármi között, a 49-es főúton frontálisan ütközött két személygépkocsi. Az autók az út melletti árokba csúsztak. A mátészalkai hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd a rendőrségi helyszínelés után azok eltávolítását segítették egy autómentőnek. 

Árokba csapódott és a tetejére borult egy személygépkocsi tegnap délután a 4911-es úton, Nagykállónál. A nyíregyházi hivatásos tűzoltók kerekeire állították, áramtalanították a járművet, majd átadták a helyszínt a rendőrségnek. Az autóban csak a sofőr utazott, akit könnyebb sérülésekkel kórházba szállítottak a mentők.

 

Fotó: Záhony KŐ