Tegnap meggyújtottuk az első adventi gyertyát!

2021. november 29. 15:01

Elkezdődött az ünnepi készülődés, a várakozás időszaka. Azonban érdemes körültekintőnek lenni, hiszen egy régi fényfüzér, egy égő gyertya is okozhat lakástüzet, sérülést.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében idén, november 29-éig 357 lakástűz keletkezett, a leggyakrabban pár négyzetméteren pusztítottak a lángok, de akadtak olyan helyszínek, ahol egy-egy helyiség teljes terjedelmében égett, esetleg az egész ingatlan a lángok martalékává vált. 

A tapasztalatok szerint az adventi időszakban kétszer annyi lakástűznél avatkoznak be a tűzoltóegységek, mint az év más részében, ezért nagyon fontos, hogy a következő hetekben még jobban figyeljünk családunk és otthonunk biztonságára. A lakástüzek 99 százaléka emberi tevékenységre, sokszor mulasztásra, figyelmetlenségre vagy gondatlanságra vezethetők vissza.

 

Jótanácsok, érdekességek:

A gyertyák és az adventi koszorú közelében ne legyen semmilyen éghető anyag, ami meggyulladhat.

Soha ne hagyjuk magára az égő gyertyákat.

Fontos, hogy a fényfüzéreket megbízható helyről vásároljuk. A rossz minőségű fényfüzér nemcsak az áramütés, hanem a tűz kialakulásának lehetőségét is magában hordozza.

Éjszakára húzzuk ki a fényfüzért a konnektorból.

A karácsonyfára bármilyen szép is, soha ne tegyünk égő gyertyát vagy csillagszórót. A november végén kivágott karácsonyfa a fűtött lakásban már annyira kiszáradt, hogy pillanatok alatt képes meggyulladni. Ha a karácsonyfa alján meggyullad egy ág, nem kell hozzá egy perc és már a csúcsdísz is lángolni fog.

A karácsonyfát tegyük másfél méter távolságra a kandallótól, kazántól, vagy egyéb fűtőeszköztől. A legjobb, ha egy méteres körben semmi sincs a fa közelében.

Karácsonykor a tűzhelyen és a sütőben párhuzamosan készülnek a finomságok. Sok tűz a konyhában keletkezik, mert megfeledkezünk az ételekről. Hogy biztosan ne felejtsük el a készülő ételt, állítsuk be a telefonunkon az időzítőt.

Ha a tűzhelyen felejtettük az olajat és az meggyulladt, ne oltsuk el vízzel, mert az égő olaj ki fog robbanni az edényből és mindent meggyújt maga körül. Tegyük rá a fedőt és kapcsoljuk ki a tűzhelyet.

Ha a sütőben gyulladna meg az étel, kapcsoljuk ki a sütőt és várjuk meg, amíg elalszik a tűz. Néhány perc után nyissuk ki a sütőt és edényfogóval vigyük ki a szabadba az odaégett ételt.

Igazán feldobja a szoba hangulatát, ha a kandallóban lobog a tűz. A begyújtáshoz soha ne használjunk benzint, gázolajat, hígítót, mert robbanáshoz vezet.

A tüzelőt ne a kandalló előtt, vagy mellette tároljuk, mert a kipattanó szikrák meggyújthatják azt. A kandalló előtt mindig legyen szikrafogó.

Érdemes otthonra egy füstérzékelőt venni és egy porral oltó tűzoltó készüléket is készenlétben tartani, amivel az otthon keletkező tüzek biztonságosan elolthatók.

Fotó: Szőke Péter (BM OKF)