Hétvégi tűzesetek, műszaki mentések

2022. május 09. 16:03

Péntektől vasárnap éjfélig harminchárom segélyhívás érkezett a tevékenységirányító központba.

Pénteken tűz keletkezett egy nyírbátori családi házban. Az ingatlan egyik szobája teljes terjedelmében égett. A házból két gázpalackot hoztak ki, az egyiket egy szabadnapos hivatásos tűzoltó, a másikat a szolgálatban lévő, helyi hivatásos tűzoltók. A nyírbátori egység két vízsugárral fékezte meg a lángokat. A katasztrófavédelem vizsgálja a tűz keletkezésének körülményeit.

Szabadtéri tüzet oltottak a nyíregyházi és nyírbátori tűzoltók Nagykálló térségében, az M3-as autópálya 234-es kilométerszelvényénél. Ötven négyzetméteren égett nyárfa-pihe, ám a tűz átterjedt egy égetőgödörben lévő gallyakra, mulcsra is. Az oltási munkálatokat a terület tulajdonosa által biztosított munkagép is segítette. 

 

Szombaton több szabadtéri tűz keletkezett térségünkben. Fábiánházánál egy hektáron lángolt a kukorica tarló, Nyírkáta külterületén száz négyzetméteren égett a száraz fű. Téglásnál, a 4-es főút mellett négyszáz méter hosszan égett az aljnövényzet, a nyíregyházi Hunyadi és Mák utcák kereszteződésénél nyárfa pihe kapott lángra százötven négyzetméteren. Zsurk külterületén ezer négyzetméteres szabadtéri tűz keletkezett, a demecseri Széchenyi köz mögötti területen pedig ötszáz négyzetméteren égett a száraz fű. 

Tetejére borult egy személyautó szombat este a 4102-es út 36-os kilométerénél, Balkány közelében. A balesethez műszaki mentés céljából a szakolyi önkormányzati tűzoltókat riasztották. A rendőrségi helyszínelést követően az egység a gépjárművet a kerekeire állította, áramtalanította, majd a közúti akadályt megszüntette.

 

Vasárnap kigyulladt egy családi ház Ópályiban, a Szent István király úton. Az ingatlan felső szintjén két szoba teljes terjedelmében égett. A tetőtérre és a tetőszerkezetre is átterjedtek a lángok, amelyeket három vízsugárral fojtottak el a mátészalkai hivatásos tűzoltók. Az egységek kiérkezése előtt az ott lakók slaggal megkezdték a tűz oltását. Az ingatlan földszinti része lakható maradt, ezért lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. A tűz feltehetően elektromos meghibásodás miatt keletkezett.

Három hektáron, foltokban égett a száraz fű Kemecsénél, a 3824-es út mellett. A nyíregyházi hivatásos tűzoltók gyorssugárral, puttonyfecskendőkkel és kéziszerszámokkal avatkoztak be. Kékcse és Kisvárda között, a főúttól két kilométerre két hektáron égett foltokban a száraz aljnövényzet. A kisvárdai hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat. Három-három négyzetméteres szabadtéri tűz volt Tornyospálcán és Újfehértón tegnap. Előbbi helyszínen fanyesedék, utóbbi helyszínen kommunális hulladék égett. A kisvárdai hivatásos és az újfehértói önkormányzati tűzoltók avatkoztak be. Tisztabereken, a Haladás utca végén száz négyzetméteren pusztítottak szabadtéri lángok, amelyeket a fehérgyarmati hivatásos tűzoltók fékeztek meg.

Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy lakóházhoz épített, acélszerkezetű, lemezfedelű műhely a nagyhalászi Arany János utcában. A lángokat a nyíregyházi hivatásos, az ibrányi önkormányzati és a helyi önkéntes tűzoltók fékezték meg. A tűzben három propánbutángáz-palack felhasadt, az egységek több hőterhelést ért gázpalackot, köztük szén-dioxid-, oxigén- és acetilén palackokat hoztak ki a melléképületből, azokat biztonságos távolságba helyezték, folyamatosan hűtötték. A lakóházra és más épületekre nem terjedtek tovább a lángok. Az acetilén palackot rendőrségi mesterlövész hatástalanította. Személyi sérülés nem történt.

Kigyulladt egy melléképület Nyírmadán, a Táncsics utcában. Teljes terjedelmében égett a több mint húsz négyzetméter alapterületű építmény. A lángokat baktalórántházai hivatásos és a vásárosnaményi önkormányzati tűzoltók fékezték meg gyorssugárral, kéziszerszámokkal.

Teljes terjedelmében égett egy személygépkocsi tegnap este egy rohodi ingatlan udvarán. A baktalórántházi hivatásos tűzoltók gyorssugárral, kéziszerszámokkal avatkoztak be. Személyi sérülés nem történt.

Két személygépkocsi karambolozott a 4-es főút 312-es kilométerszelvényének közelében, Ajak határában. A balesethez riasztott kisvárdai hivatásos és ajaki önkéntes tűzoltók áramtalanították a járműveket.

Árokba csapódott egy személygépkocsi a 4118-as út Fehérgyarmat és Nábrád közötti szakaszán. A műszaki mentést végző fehérgyarmati hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet.

Fotó: Nyírbátor HTP