Hétvégi összefoglaló

2022. december 05. 15:19

Péntektől vasárnap éjfélig huszonnégy segélyhívás érkezett a tevékenységirányító központba.

 

Pénteken, tűz keletkezett egy petneházi garázsban. A lángokat a baktalórántházi és kisvárdai hivatásos tűzoltók fékezték meg. 

Nyíregyházán két baleset történt december második napján. A Kiss Ernő utcában és a Pazonyi úton is két-két jármű ütközött. A helyi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd megszüntették a közúti akadályokat.

 

Szombaton a nyíregyházi Törzs utca elején karambolozott két személygépkocsi. A szabolcsi megyeszékhely hivatásos tűzoltói áramtalanították a járműveket, majd a rendőrségi helyszínelés után megszüntették a közúti akadályt.

Tarpán, a Rákóczi utcán ütközött két autó. A fehérgyarmati hivatásos tűzoltók végezték a műszaki mentést, majd átadták a helyszínt a rendőrségnek.

 

Vasárnap ruhák kaptak lángra Aranyosapátiban, egy Móricz Zsigmond utcai családi ház mosókonyhájában. A tűz átterjedt a födémszerkezetre, több gerenda beizzott. A lángokat a vásárosnaményi önkormányzati és a kisvárdai hivatásos tűzoltók két vízsugárral és kéziszerszámokkal fékezték meg, majd hőkamerával átvizsgálták az épületet.

Több helyszínre riasztották kéménytűz miatt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tűzoltókat vasárnap. Nagyecseden egy családi ház vegyes tüzelésű kazán kéményében, Tunyogmatolcson egy lakóház kandalló kéményében, Encsencsen szintén egy családi ház kéményében izzott be a lerakódott korom. A helyszíneken a mátészalkai, a fehérgyarmati és a nyírbátori hivatásos tűzoltók avatkoztak be. Az esetekről értesítették a kéményseprőket.

Mindig szerencsét hoz, ha kéményseprővel találkozunk, hiszen ha jól működik ingatlanunk kéménye, biztonságban tudhatjuk otthonunkat és szeretteinket. Javasolt, hogy foglaljunk kéményseprési időpontot minél hamarabb! Érdemes tudni, hogy a kéményseprő télen is el tudja végezni a kémény ellenőrzését, és ha szükséges, a tisztítását. Ilyenkor arra érdemes figyelni, hogy a kéményellenőrzés napján ne fűtsünk be, hogy a kéményseprőnek ne forró környezetben kelljen dolgoznia!

A kémények javasolt ellenőrzési gyakorisága gázos fűtés esetén kétévente, szilárd tüzelés esetén évente egy alkalom. Akik családi házban élnek és a családi házba nincs bejegyezve semmilyen vállalkozás, azok számára a kéményseprés ingyenes! További részletek a kemenysepres.katasztrofavedelem.hu oldalon érhetőek el.

 

Parázslás miatt hívták a tűzoltókat Ópályiba, ahol egy Dózsa György utcai családi házban, a kémény melletti áthidaló gerendája beizzott. A mátészalkai hivatásos tűzoltók az érintett falrészt megbontották és az izzó részeket eloltották. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Vízvezeték szereléssel kapcsolatos földmunka közben, egy ásóval megsértették a lakossági gázvezetéket egy kömörői ingatlannál. A fehérgyarmati hivatásos tűzoltók a gázszolgáltató szakemberének kiérkezéséig biztosították a helyszínt, a gázszivárgást megszüntették. Az érintett családi házban élőket az egység az utca túloldalán lévő szomszédoknál helyezte el a munkálatok végéig. Személyi sérülés nem történt.