Járműtüzek – jó, ha van oltóeszköz!

2023. május 23. 10:19

Idén eddig, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében kilenc személygépkocsi gyulladt ki!

Legutóbb hétfőn, a baktalórántházi Vasút utcában, egy üzlet parkolójában gyulladt ki egy személygépkocsi motortere. A tűz oltását a tulajdonos és az üzlet alkalmazottja kézi porral oltó tűzoltó készülékkel megkezdték, majd a kiérkező baktalórántházi hivatásos tűzoltók eloltották. Személyi sérülés nem történt.

A járművek esetében a tűz leggyakrabban a motortérben, illetve az utastérben keletkezik. Sok esetben a motortérben szivárgó üzemanyag, a hidraulikus eszközöket működtető olajok valamint a lerakódott benzin és gázolaj maradványok jelentenek tűzveszélyt. Fontos, hogy a jármű műszaki állapota megfelelő legyen! A folyadékok szivárgásának oka lehet elhasználódás, esetleg javítási, szerelési hiba, vagy valamilyen törés, vezetékrepedés, kopás, illetve tömítetlenség.

Tanácsos időközönként ránézni az autó műszaki állapotára, hiszen az is előfordulhat, hogy egy rágcsáló a motortérbe szabadulva fontos vezetékeket rongál meg, amik szintén növelik a tűz kockázatát. 

Az elektromos meghibásodásokból eredő tüzet okozhatja például a szakszerűtlenül beszerelt hangrendszer, az utólag és helytelenül beszerelt világítás, az egyéb elektromos javítások, de az elhasználódásból eredő hibák is, így például a biztosítéktábla meghibásodása vagy annak felelőtlen kiiktatása. 

Érdemes tudni, hogy a jól karbantartott gépkocsiknál kisebb a járműtüzek esélye. Amennyiben ilyen esetet látunk, tapasztalunk, azonnal tárcsázni kell a 112-es segélyhívó számot és kérni kell a tűzoltók segítségét! Azonban mi is tehetünk azért, hogy a tűz ne hatalmasodjon el: ugyan nem előírás, viszont célravezető, hogy akinek lehetősége van rá, tartson tűzoltókészüléket a gépjárműben. Egy kezdetleges tűz megfékezésére teljesen alkalmas, például egy porral oltó, és nem foglal nagy helyet. 

Fotó: korábbi fotó - Nyíregyháza HTP