Hétvégi tűzoltói beavatkozások

2024. február 12. 10:38

Péntektől vasárnap éjfélig harminchárom segélyhívás érkezett az igazgatóság műveletirányító központjába.

Pénteken fél hektáros szabadtéri tűz keletkezett Tiszarád külterületén. Csatornaparton égett száraz fű, a lángokat az ibrányi önkormányzati tűzoltók fékezték meg. Tiszavasváriban, a Szabó Magda utca egyik üres telkén égett az aljnövényzet ötszáz négyzetméteren. A város önkormányzati tűzoltói oltották el a tüzet. Tégláson, a vasúti töltésparton háromszáz négyzetméteren lángolt a száraz fű és avar. Az újfehértói önkormányzati tűzoltók kéziszerszámokkal avatkoztak be.

Kigyulladt egy szállodai szauna Nyíregyházán, a Fő utcában. Az ott dolgozók a nyíregyházi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt eloltották a lángokat egy porral oltó kézi tűzoltó készülékkel. A tűzoltók megbontották a szauna fa burkolatát, majd az izzást megszüntették. A rajok átvizsgálták, átszellőztették a helyiséget. A munkálatok a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett történtek. A beavatkozások idejére az ott tartózkodók elhagyták az épületet.

Kéménytűz volt Tiszadobon, a Kunhalom utca egyik családi házánál. A tiszavasvári önkormányzati tűzoltók kéziszerszámokkal távolították el a parázsló részeket a kéményből. Az ingatlan fűtése más módon megoldott, az esetről értesítették a kéményseprőket.

Árokba csapódott, majd a tetején állt meg egy személygépkocsi a 36-os főút 15-ös kilométerszelvényénél. A tiszavasvári önkormányzati tűzoltók áramtalanították a járművet, majd átadták a helyszínt a rendőröknek.

Kamion és személygépkocsi ütközött össze a pátyodi Petőfi Sándor utcában. A csengeri önkormányzati tűzoltók áramtalanították a járműveket. Személyi sérülés nem történt.

Szalagkorlátnak ütközött egy személygépkocsi Döge térségében, a 4145-ös úton. A kisvárdai hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet. Személyi sérülés nem történt.

 

Szombaton teljes terjedelmében égett egy negyven négyzetméteres szauna épület az ibrányi Nagyerdő utcában. A fa szerkezetű épületről a lángok átterjedtek egy jakuzzira is. A helyi önkormányzati és a nyíregyházi hivatásos tűzoltók négy gyorssugárral, dugólétrával, kéziszerszámokkal avatkoztak be, oltották el a tüzet. Személyi sérülés nem történt.

Száz négyzetméteren égett a száraz fű Nyírmihálydiban, a Csonka utcában. A szakolyi önkormányzati tűzoltók egy vízsugárral, kéziszerszámokkal fékezték meg a szabadtéri lángokat. 

Negyven körbálás szalma égett a gávavencsellői Pusztafalusi utca elején. A nyíregyházi hivatásos tűzoltók két gyorssugárral, kéziszerszámokkal avatkoztak be. 

Őzzel, majd szalagkorláttal ütközött egy személygépkocsi Nyírbogdánynál, a 4-es főút 292-es kilométerszelvényénél. A nyíregyházi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet, majd átadták a helyszínt a rendőrségnek. 

 

Vasárnap árokba hajtott egy személygépkocsi Vásárosnamény-Vitka és Nagydobos között. Az autóban hárman utaztak, közülük ketten beszorultak, őket a vásárosnaményi önkormányzati és a mátészalkai hivatásos tűzoltók szabadították ki, majd adták át a mentőknek. Az egységek kiérkezése előtt az autót az éppen arra közlekedő fehérgyarmati tűzoltóparancsnok áramtalanította.

Villanyoszlopnak ütközött egy személygépkocsi a tyukodi Árpád úton. A járműben ketten utaztak, sérülést nem szenvedtek. Az oszlop az ütközés következtében kitört. A helyi önkéntes tűzoltók áramtalanították, majd drótkötél segítségével lehúzták az oszlopról az autót. 

Teljes terjedelmében égett egy melléképület a kemecsei Toldi utcában. A húsz négyzetméteres, fa szerkezetű, lemezfedésű építményben faanyagot és kisebb gépeket tároltak. A nyíregyházi hivatásos tűzoltók gyorssugárral, kéziszerszámokkal előbb megakadályozták a lángok továbbterjedését, majd eloltották a tüzet. 

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő egy mátészalkai sorház egyik lakásában. Az ingatlanban egy felnőtt és egy gyermek tartózkodott, rosszullétre nem panaszkodtak. A mátészalkai hivatásos tűzoltók mérései kimutatták a szén-monoxid jelenétét az ingatlanban. A gázszolgáltató szakembere a lakásban található gázkazánt a fogyasztásból kizárta. A fűtés más módon megoldott, így lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. 

Lerakódott korom izzott egy komorói száz négyzetméteres ház kéményében. A kisvárdai hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal távolították el a parázsló részeket. Személyi sérülés nem történt. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. Az esetről értesítették a kéményseprőket.

 

Fotó: Mátészalka HTP