Három nap beavatkozásai

2024. március 25. 12:23

Péntektől vasárnap éjfélig harmincöt segélyhívás érkezett a műveletirányítási központba.

Pénteken egy hektáros területen, foltokban égett a száraz fű a bökönyi Béke utcánál. A kemecsei Dankó utca végénél kétszáz négyzetméteren lángolt az aljnövényzet. A vásárosnaményi Radnóti utcában tíz négyzetméteres szabadtéri tűz volt. A bökönyi önkéntes, a szakolyi és vásárosnaményi önkormányzati, valamint a nyíregyházi hivatásos tűzoltók oltották el a lángokat.

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő egy újfehértói, József Attila utcai családi házban. A jelzéskor, abban a szobában, ahol az érzékelő volt, egy gázkonvektor üzemelt. A helyi önkormányzati egység mérései nem mutatták ki a szén-monoxid jelenlétét. Személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, a gázszolgáltató kizárta a használatból a konvektort.

Három személygépkocsi ütközött össze a 41-es főút 8-as kilométerszelvényénél. A nyíregyházi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket. 

Veszélyeztette a forgalmat egy nagy méretű platánfa lehasadt ága Ópályinál, a 4117-es út 13-as kilométerszelvényénél. A mátészalkai hivatásos tűzoltók távolították el az ágat.

Megdőlt egy nagy méretű diófa, amely így egy cukrászműhelyet veszélyeztetett a nagykállói Bocskai úton. A nyíregyházi hivatásos tűzoltók motoros láncfűrésszel, dugólétrával avatkoztak be.

Oszlopnak ütközött egy személygépkocsi a mátészalkai Kalmár utcában. Az oszlop eltört, az autó az oldalára borult. A helyi hivatásos tűzoltók emelték ki az egyedül utazó sofőrt és adták át a mentőknek. A járművet áramtalanította az egység. majd miután az áramszolgáltató az oszlopot kiemelte, a tűzoltók a gépkocsit a kerekeire állították és az úttestről letolták. 

 

Szombaton teljes terjedelmében égett egy hat négyzetméteres melléképület a kisvárdai Mező utcában. A helyi hivatásos tűzoltók gyorssugarakkal előbb körülhatárolátk, majd megfékezték a lángokat, amelyek nem terjedtek át sem az épület melletti házra, sem a szomszédos melléképületre.

Ezer-ezer négyzetméteres szabadtéri tűz volt Ópályiban és Őr településen. A 4-es főútnál, Nyírbogdány térségében húsz négyzetméteren égett a száraz fű. A fehérgyarmati Alkotmány utcában, az út mellett kétszáz négyzetméter hosszan égett az aljnövényzet, a kótaji Pacsirta utcánál kétszáz négyzetméteren lángolt a fű a vasúti sínek mellett. Cigánd és Ricse között szintén kétszáz négyzetméteres szabadtéri tűz volt. A helyszíneken a nyíregyházi, mátészalkai, fehérgyarmati és kisvárdai hivatásos tűzoltók fékezték meg a lángokat.

Két személygépkocsi ütközött össze a kisvárdai Városmajor utcában. Az egyik jármű kigyulladt. A helyi hivatásos tűzoltók egy gyorssugárral oltották el a tüzet, áramtalanították a járműveket. 

 

Vasárnap kismegszakító, kapcsolók, vezetékek égtek egy családi ház homlokzati falába épített fa villanyóraszekrényben Tuzséron, a Rákóczi utcában. Az ott lakók értesítették a tűzoltókat, majd a lángokat homokkal elfojtották, az ingatlant áramtalanították. A tűzoltók a még izzó részeket eloltották, majd az épületet hőkamerával átvizsgálták. Lakosságvédelmi intézkedés, személyi sérülés nem történt.

Három hektáros területen, foltokban égett a nádas a szamosszegi Szatmári utca mögött. A mátészalkai hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal, gyorssugárral és puttonyfecskendővel oltották el a tüzet. 

Kerti és kommunális hulladékot égetett egy jánkmajtisi ingatlan tulajdonosa a hátsó kertjében. Ám a nagy szél hatására a lángok átterjedtek további két szomszédos kertre. A fehérgyarmati hivatásos tűzoltók gyorssugárral, kéziszerszámokkal oltották el a tüzet. 

Személygépkocsi és egy utánfutót vontató terepjáró ütközött Tiszabercel és Paszab között. A járművek árokba csapódtak, azokat az ibrányi önkormányzati tűzoltók áramtalanították. A terepjáróban csak a sofőr utazott, a személygépkocsiban ketten utaztak, mindhármójukat könnyebb sérülésekkel szállították kórházba a mentők. A rendőrségi helyszínelést követően a tűzoltók segítettek az autómentőnek a forgalmi akadályt megszüntetni.

A mátészalkai tűzoltóknak városuk kórházában akadt feladatuk vasárnap. Egy balesetet szenvedett nő kezeiről három gyűrűt távolítottak el kéziszerszámokkal sérülés okozása nélkül.