Félév alatt 217 lakástűz volt vármegyénkben

2024. július 08. 14:31

2024 első félévében 217 lakóépület gyulladt ki, 25-tel kevesebb, mint 2023 első hat hónapjában. Ebben az időszakban több mint 2400 négyzetméternyi épített terület égett le.

A tüzekben 15-en megsérültek, többségük füstmérgezést szenvedett és 3 ember életét vesztette a kigyulladt ingatlanokban. Januárban Nyíregyházán és Aranyosapátiban, februárban Anarcson követelt áldozatot a tűz.

Az év első hat hónapjában keletkezett lakástüzek eloltásához összesen közel 153 órára és 367 tűzoltójárműre volt szükség. A leghosszabb beavatkozás január 23-án volt a nyíregyházi Rákóczi utcában, egy társasházi lakásnál. Az oltás az utómunkálatokkal együtt öt órát vett igénybe.

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 10 lakástűz kapcsán indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, sütés-főzés, avar- vagy szemétégetés miatt csaptak fel a lángok. A legtöbb tűz kéményben keletkezett, de gyakoriak voltak a konyhákban vagy hálószobákban keletkezett tüzek is. 

A 217 tűzzel érintett otthon egyikében sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek. Ekkor még van idő cselekedni, a tüzet annak kezdeti stádiumában eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

 

Szén-monoxid miatt 2024 első felében 27-szer riasztották a tűzoltókat, 6-tal kevesebbszer, mint egy évvel korábban. 9 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést. Szén-monoxid akkor keletkezik, amikor zárt térben nyílt láng ég és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Mivel meleg vízre nyáron is szükségünk van, a szén-monoxid-mérgezés nyáron is fenyegető veszély. A nagy kánikulában előfordulhat, hogy a kintinél hűvösebb levegő beszorul a kéménybe, és a vízmelegítés során keletkező füstgáz nem tudja azt kilökni, emiatt visszaáramlik a lakótérbe és szén-monoxid jön létre. A júniusi hőségriasztás négy napjában, országosan 24-szer riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt.