Tűzgyújtási tilalom vármegyénkben is

2024. július 11. 08:10

A tartós kánikula és a csapadékmentés időjárás miatt 2024. július 11-től országos tűzgyújtási tilalom lépett életbe.

Tűzgyújtási tilalom (fokozott tűzveszély) idején tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ide értendők a felsorolt területeken található kijelölt tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, de tilos a parlag- és gazégetés is.

A tilalommal nem érintett belterületeken - ahol szabályozza és nem tiltja a zöldhulladék égetését önkormányzati rendelet, akkor az abban meghatározott időpontokban és feltételekkel - javasolt zárt égésterű eszközöket, elektromos vagy gáz grillt használni, mert a nyitott égésterű szén, esetleg fatüzelésnél az égő, izzó, parázsló növényi részek (zsarátnokok) többszáz méterre is képesek elrepülni, majd meggyújtani az ottani növényzetet és éghető anyagot, ezzel veszélyeztetve a növény- és állatvilágot, az emberi életet és anyagi javakat.

A lakosság fokozottan ügyeljen arra, hogy ne dobják ki a cigarettacsikkeket a gépkocsiból, mert a csikkek hamar meggyújthatják az útmenti növényzetet. 

Az otthoni, kerti sütés-főzés, bográcsozás tűzgyújtás tilalom idején is megengedett, viszont itt is ügyelni kell az alapvető tűzvédelmi szabályok betartására. Fontos, hogy a szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül! Minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról, vízről, homokról!

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu oldalon és a www.szabolcs.katasztrofavedelem.hu honlap főoldalán is tájékozódhatnak az érdeklődők. A tűzgyújtási tilalom (fokozott tűzveszély időszaka) megállapítására vonatkozó körülményeket a NÉBIH EI minden nap értékeli, és egyeztetve a BM OKF-fel dönt arról, hogy a következő napon szükséges-e tűzgyújtási tilalom kihirdetése, vagy nem. A tűzgyújtási tilalom (fokozott tűzveszély) a közzétételtől a visszavonásig (a helyzetben bekövetkezett változás kihirdetéséig) él.