Biztonságban teljen el a várakozás és az ünnep

2019. december 13. 13:11

Nyírbátorban, a Papok rétjén tartott tűzmegelőzési bemutatót péntek délelőtt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzmegelőzési Bizottság és a Nyírbátori Hivatásos Tűzoltóparancsnokság.

Fontos a megelőzés, hívta fel a figyelmet a helyszínen a figyelmet Leskovics Zoltán tű. alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője. A főfelügyelő elmondta, ebben az időszakban jelentősen megnő a lakástüzek száma, ugyanis többet tartózkodnak az emberek otthonaikban, készülnek az ünnepre. A karácsonyi időszak főbb veszélyeit is ismertette a jelenlévőkkel, valamint azt, hogy a lakásban elhelyezett füstérzékelő készülék életet menthet. 

Karácsonyi hangulatba öltöztetett szobában csaptak fel a lángok, ahol pillanatok alatt a lángok martalékává vált a karácsonyfa, valamint a berendezési tárgyak. A bemutatóval azt szemléltették a szervezők, hogy szinte egy szempillantás alatt szomorúvá válhat az ünnep és lakhatatlanná válik ingatlanunk. A statisztikák azt mutatják, hogy naponta átlagosan 15 lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat. Télen ez a szám a duplájára emelkedik, 45 percenként kigyullad egy lakás. A lángok legtöbbször egy-két négyzetméteren pusztítanak, de naponta két-három lakás lakhatatlanná válik a tűz miatt, holott ezek a tragédiák könnyen megelőzhetőek lennének. Gyakori, hogy a sütés és a főzés vezet tűzhöz. Ezt is szemléltették a szervezők. Egy edényben olajat melegítettek, amely lángra kapott. A helytelen tűzoltási módszert mutatták be először, ugyanis vizet öntöttek a lángoló olajra, emiatt a lángok felcsaptak. Ezt követően a legegyszerűbb és legcélravezetőbb módszert alkalmazták, egy egyszerű fedővel letakarták az edényt, kiszorították a levegő oxigénjét és a tűz elaludt. 

A látványos bemutatón a tűz eloltásában a Nyírbátori Hivatásos Tűzoltóparancsnokság tűzoltói működtek közre.

Fotó: Dudás Szilvia tű. főhadnagy