Műszaki mentések, tűzoltások

2021. április 12. 15:36

2021. április 9-én 00:00-tól, 11-én 24:00-ig történt eseményekkel kapcsolatosan 36 segélyhívás érkezett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság főügyeletére.

Pénteken, elhanyagolt épület előtetőjét bontotta meg a szél a nyíregyházi Eperjes utcában. A lemezhéjazatból lógott egy másfél négyzetméteres darab, veszélyeztette a járókelőket. A helyi hivatásos tűzoltók dugólétra és kéziszerszámok segítségével távolították el a lemezdarabot. Személyi sérülés nem történt.

Bejelzett a szén-monoxid-érzékelő egy jánkmajtisi családi ház fürdőszobájában. A helyiségben nyílt égésterű vízmelegítő működött. A helyszínre riasztott fehérgyarmati hivatásos tűzoltók méréseket végeztek, majd átadták a helyszínt a gázszolgáltató szakemberének, aki kizárta a készüléket a szolgáltatásból. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, személyi sérülés nem történt.

 

Szombaton, Nagyhalász Kecskés-tanyán száraz fű és nádas égett hatszáz négyzetméteren. A nyíregyházi hivatásos és az ibrányi önkormányzati tűzoltók gyorssugárral, kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat. Demecserben százötven négyzetméteren keletkezett szabadtéri tűz. A helyi önkéntes tűzoltók gyorssugárral, kéziszerszámokkal avatkoztak be. 

Három nagy méretű fenyő dőlt meg egy csengeri ingatlan udvarán. A fák veszélyeztették a szomszédos házat, az ott lakókat. A helyi önkormányzati tűzoltók dugólétrával, motoros láncfűrésszel és kéziszerszámokkal avatkoztak be.

Összeütközött két autó szombat délelőtt Nyírbátorban, a Debreceni utcában. A balesethez a város hivatásos tűzoltói vonultak, akik áramtalanították a gépkocsikat, majd a rendőrségi helyszínelés után megszüntették a forgalmi akadályt.

Két személygépkocsi ütközött össze Pátyod és Szamosbecs között, szombaton. Az ütközés következtében a járművek árokba sodródtak. Az egyik autóba beszorult egy ember, akit a csengeri önkormányzati tűzoltók feszítővágó segítségével szabadítottak ki, majd átadtak a mentőszolgálatnak. (Fotók ITT)

 

Vasárnap, kigyulladt egy lakóház kazánháznak is használt melléképülete Tarpán. A családi háztól különálló épületnél keletkezett tűz a födémszerkezetre is átterjedt. A tarpai önkéntes tűzoltók egy vízsugárral előbb körülhatárolták, majd megfékezték a lángokat. Az egység a fehérgyarmati hivatásos tűzoltókkal közösen végezte el az utómunkálatokat. (Fotók)

Öt hektáros területen, foltokban égett a száraz fű és avar tegnap a rakamazi Sirály utca végén. A nyíregyházi hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltók gyorsbeavatkozóval, puttonyfecskendővel és kéziszerszámokkal oltották el a szabadtéri tüzet. Piricsén két hektáros területen, foltokban lángolt az alacsony füves vegetáció. A nyírbátori hivatásos tűzoltók fékezték meg a tüzet. Kisebb területű szabadtéri tüzek keletkeztek tegnap Aranyosapáti és Jánkmajtis külterületén, valamint Vásárosnamény és Ilk között. A helyszíneken a vásárosnaményi önkormányzati és a fehérgyarmati hivatásos tűzoltók avatkoztak be.

Két személygépkocsi ütközött össze Nyírbátor és Kállósemjén között, a máriapócsi elágazás közelében. Az autókban összesen hárman utaztak. A nyírbátori hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, majd a rendőrségi helyszínelés után kézi erővel megszüntették a forgalmi akadályt.

Bejelzett a szén-monoxid-érzékelő egy ilki családi házban vasárnap este. Az ingatlanban egyedül élő nő rosszul érezte magát, a kisvárdai hivatásos és a vásárosnaményi önkormányzati egységek kiérkezése előtt önerejéből elhagyta az ingatlant. A tűzoltók átvizsgálták az épületet, méréseik alacsony koncentrációban, de kimutatták a szén-monoxid jelenlétét. A házban nyílt égésterű gázbojler, valamint több konvektor és egy gáztűzhely volt, ám azok a tűzoltók kiérkezésekor nem üzemeltek, valamint a nyílászárók nyitva voltak. A gázszolgáltató szakembere az ingatlanból a gázszolgáltatást nem zárta ki, de a nyílt égésterű gázbojler használatát megtiltotta, azt ki is zárta a hálózatból. A tulajdonost a mentők szén-monoxid-mérgezés gyanújával kórházba szállították. Az eset során lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

 

Fotó: Tarpa ÖTE