A szabadtéri tüzek megelőzhetőek!

2021. március 10.

Idén, március 9-éig mintegy hetven szabadtéri tűzhöz riasztották Szabolcs-Szatmár-Bereg megye tűzoltóit.

Kisebb, pár négyzetméteres és több hektáros területeken is lángolt a növényzet. Az eddig leégett terület megközelítőleg akkora, mintha 24 focipálya égett volna le. Ezeknek a tüzeknek a 99 százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza. Többek között ezért is fontos tudni, hogy hol és hogyan lehet növényi hulladékot égetni. Ez elsősorban a lakóhelyünkhöz köthető, ugyanis kerti zöldhulladékot csak ott szabad égetni, ahol azt az önkormányzat kifejezetten erről szóló rendeletben engedélyezi, ilyen esetben is csak az abban meghatározott időben. Ahol engedi is a rendelet az égetést, ott sem végezhető akárhogy ez a tevékenység, a tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni. Mindig legyen a közelben egy szerszám, amivel kordában lehet tartani a tüzet és néhány vödör víz vagy a kerti slag, amivel el lehet oltani. Ha pedig feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni. Komoly égési sérülések és halálesetek is előfordulnak minden évben, holott ezek csak egy kis gazégetésnek indultak.

A zöldhulladék égetése helyett más lehetőségek is vannak – hívja fel a figyelmet Leskovics Zoltán tűzoltó alezredes, tűzoltósági főfelügyelő és Felföldi István, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője, akik közös, az alábbi videóban összegzik az alternatívákat és aktualitásokat:

Videó - A szabadtéri tüzek megelőzhetőek


 

További és részletes tudnivalók a szabadtéri égetéssel kapcsolatosan: 

Belterületen:

Jelenleg az önkormányzatokon múlik, hogy lehet-e a kertben égetni. A környezetvédelmi szabályok változtak, a veszélyhelyzet visszavonását követően az önkormányzatok már nem engedélyezhetik a kerti zöldhulladék égetését. A veszélyhelyzet után belterületen mindenhol tilos lesz avart és egyéb zöldhulladékot égetni.

 

Külterületen:

Külterületen égetni tilos. Arra csak akkor van lehetőség, ha a környezetvédelmi, vagy természetvédelmi hatóság növény-egészségügyi okokból, vagy természeti kár megelőzése és elhárítása miatt engedélyezi azt. A környezetvédelmi, vagy a természetvédelmi hatóság engedélye mellett az ilyen égetést, legalább 5 nappal korábban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak is be kell jelenteni írásban (fmnobypf.gvgxnefnt@xngirq.tbi.uh; 4400 Nyíregyháza, Erdő sor 5.).

Bejelentés külterületi irányított égetéshez

A szabálytalanul égetőket a katasztrófavédelem 10 ezer forinttól 3 millió forint összegű tűzvédelmi bírságra is büntetheti, többek között attól függően, hogy a szabadtéri tűz mekkora területen pusztított, valamint hogy történt-e tűzoltói beavatkozás.