Current Page aloldal fejlécképe

szabolcs.katasztrofavedelem.hu közlemények

A szabadtéri tüzek megelőzhetőek!
2021. március 10.

Idén, március 9-éig mintegy hetven szabadtéri tűzhöz riasztották Szabolcs-Szatmár-Bereg megye tűzoltóit.

Változatlan az ügyfélfogadás rendje a katasztrófavédelemnél
2021. március 08.

A járványhelyzetre tekintettel ügyfeleink fogadása, ahogy eddig is, elsősorban online vagy telefonos módon lehetséges. Azok az ügyfelek, akik ezeket a lehetőségeket választják, a pontos elérhetőségekért kérjük, hogy keressék fel a katasztrófavédelem központi weblapját és a területi szervek honlapját.

KÖZLEMÉNY
2021. február 18.

A Szamos folyó vízminőségi állapotát a katasztrófavédelem február 17-e 21 óra óta folyamatosan vizsgálja.

KÖZLEMÉNY
2021. február 18.

A Szamos folyót érintő vízszennyezés monitorozása érdekében a katasztrófavédelem elsődleges helyszíni méréseket és akkreditált laboratóriumi vizsgálatokat hajt végre.

A téli időjárás miatt fokozott odafigyelésre van szükség
2021. február 11.

A havazás és az erős szél miatt éjféltől csütörtök reggelig csaknem száz káresethez riasztották országosan a tűzoltókat. Jellemzően leszakadt ágak, kidőlt fák okoztak kisebb fennakadásokat, illetve több esetben árokba csúszott, elakadt járművek műszaki mentésénél kellett beavatkozniuk a tűzoltóegységeknek.

Kilencvenkilenc újonc tűzoltó lép szolgálatba
2021. február 10.

Február 9-én lezárult az újonc tűzoltók öthónapos képzése, így holnaptól kilencvenkilenc frissen végzett hivatásos tűzoltó lép szolgálatba és erősíti az ország tűzvédelmét.

Újabb áldozatokat követeltek a lakástüzek
2020. december 15.

Az ünnepi időszakban megemelkedett a lakástüzek száma: az esetek többsége a nyílt láng, a fűtőberendezések helytelen használatára, a dohányzásra, vagy elektromos zárlatra vezethetőek vissza.

Másfél hónap alatt huszonnégyen vesztették életüket lakástűzben
2020. november 30.

A fűtési szezon kezdete óta huszonnégy áldozatot szedtek a lakástüzek, az összesen csaknem tízezer négyzetméteren pusztító lángokban hatvan ember sérült meg. A legtöbb alkalommal a fővárosban, valamint Pest, Borsod, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megyében kellett a tűzoltóknak ilyen esetnél beavatkozniuk.

Advent idején nagyobb a lakástüzek veszélye
2020. november 27.

Vasárnap gyújtjuk meg az adventi koszorú első gyertyáját, ezzel elkezdődik az ünnepi készülődés, a várakozás időszaka. Ha azonban nem biztonságos koszorút veszünk vagy készítünk, esetleg nem megfelelő helyre tesszük az adventi díszt, könnyen bekövetkezhet a baj, amikor már csak a tűzoltók segíthetnek.

Többen szenvedtek szén-monoxid-mérgezést a hétvégén
2020. november 16.

Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt vonultak a hétvégén budapesti tűzoltók a huszonharmadik kerületi Maros utcába, mert két gyermek rosszul lett, végül a négytagú család minden tagja kórházba került. A tűzoltók kiérkezése előtt a gyerekeket a szülők az utcára vitték, ott várták meg az egységet. A tűzoltók a ház minden szintjén kimutatták a mérgező gázt. Nagykanizsán, egy Rákóczi utcai lakásba is a mérgező gáz miatt riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit vasárnap délelőtt, ebben az ingatlanban azonban volt szén-monoxid érzékelő, amely jelezte a veszélyes helyzetet. Ezek mellett Hajdú-Bihar megyében két helyre, Borsod, Csongrád-Csanád és Somogy megyében pedig egy-egy szén-monoxiddal összefüggő esethez riasztották a tűzoltókat az elmúlt három napban.

Vigyázzunk a temetők biztonságára!
2020. október 28.

A napokban egyre többször riasztják a tűzoltókat kegyeleti mécsesek vagy gyertyák okozta tüzekhez. Tavaly ilyenkor tíz temetőben keletkezett tűz, amelyet a tűzoltóknak kellett eloltaniuk. A gyertyák és mécsesek nemcsak a temetőkben, hanem otthon is veszélyes helyzetet teremthetnek. Minden évben előfordul, hogy egy Mindenszentek vagy Halottak napja alkalmából meggyújtott gyertya miatt teljesen kiég egy lakás.

A hétvégén is több helyre riasztották a tűzoltókat szén-monoxid-mérgezés és lakástűz miatt
2020. október 27.

Pénteken Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében két ilyen esetnél is be kellett avatkozniuk a katasztrófavédelem tűzoltóegységeinek, vasárnap kora reggel a Baranya megyei Dencsházán, délután pedig Pest megyében, Dunakeszin volt halálos tűz. Ezek mellett többen megsérültek, holott mindegyik eset könnyen megelőzhető lett volna.