Current Page aloldal fejlécképe

szabolcs.katasztrofavedelem.hu közlemények

Elindult Törökországba a magyar mentőcsapat
2023. február 07.

A katasztrófavédelem HUNOR Mentőszervezete ötvenfős, a mentőszolgálat szakembereivel kiegészülő mentőcsapattal és két keresőkutyával segíti majd a kutatómentést a földrengés sújtotta Törökországban. A hivatásos tűzoltókat a katasztrófavédelem raktárbázisáról kora este indította útba a Belügyminisztérium miniszterhelyettese és a katasztrófavédelem főigazgatója. A csapatot szállító honvédségi repülőgép az esti órákban száll fel Budapestről.

A tűzijátékokkal kapcsolatos tűzmegelőzés már a vásárlásnál kezdődik
2022. december 29.

Szilveszter éjjel 20 és 50 között alakul a tűzijátékok miatt keletkező tüzek száma országszerte. A legtöbbször csak kisebb tüzek keletkeznek, de minden évben előfordul néhány többmilliós kárral járó nagy tűz is. A leggyakrabban fenyők, tuják, kukák, gyulladnak ki, de nem ritka az sem, hogy egy rakéta erkélyre, vagy autó alá repül és ott okoz tüzet.

133 tűzoltói beavatkozás karácsony első napján
2022. december 26.

Karácsony első napján 185 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelemhez, 133 helyen volt szükség tűzoltói beavatkozásra. 31 esetben tűz miatt, 102 alkalommal pedig műszaki mentést igénylő balesetekhez hívták a tűzoltókat. December 25-én összesen 21 lakástűz volt.

Nyírteleken is áldozatot szedett a tűz
2022. november 25.

Csütörtök este tizenkilenc óra után érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint kigyulladt egy családi ház Nyírtelek külterületén, az épületben egy ember tartózkodik és gázpalack is van.

Szombattól már az egész országra kiterjed a tűzgyújtási tilalom
2022. július 01.

Július 2-án 00:00 órától tűzgyújtási tilalom lép érvénybe az egész országban. Ennek értelmében szombattól tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban.

5600 szabadtéri tűz volt eddig, egy tragikus véget ért
2022. március 24.

Mostanáig 5600 szabadtéri tűz volt az országban, mintegy tizenegyezer-ötszáz hektárnyi terület égett le. Nyolc ember megsérült, egyvalaki pedig olyan tűz miatt vesztette az életét, amely kerti gazégetésnek indult. Ezek az országos adatok.

Halálos szén-monoxid-mérgezés
2022. március 13.

Délelőtt háromnegyed tízkor érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint Petneházán halálos szén-monoxid-mérgezés történt. Négy baktalórántházi tűzoltó vonult egy járművel a helyszínre. Egy százötven négyzetméteres családi ház tizenhat négyzetméteres hálószobájában az ágy mellett, a földön fekve találtak egy embert, aki feltehetően szén-monoxid-mérgezést szenvedett.

Éjfél óta tűzgyújtási tilalom van az egész országban
2022. március 10.

Csütörtöktől visszavonásig tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

Elszállásolásban és az oda való eljutásban segíti a katasztrófavédelem a háború elől menekülőket
2022. március 01.

A katasztrófavédelem a határon és amikor szükséges, a budapesti pályaudvarokon is segíti az Ukrajnából érkező embereket. Hétfőn ezért a már napok óta működő központi, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyei operatív törzs mellett a fővárosban, Pest és Nógrád megyében is területi irányító törzs alakult, ezek szervezik és koordinálják a segítséget igénylők fogadását, szálláshelyre történő szállítását, elhelyezését és ellátását. A katasztrófavédelem központi operatív törzse gyűjti össze és koordinálja a szállásokkal kapcsolatos felajánlásokat.

Segítségnyújtás a menekülőknek
2022. február 28.

A katasztrófavédelem központi szinten és három megyében is operatív törzset működtet az Ukrajnából a háború elől menekülőkkel kapcsolatos feladatok koordinálása érdekében. Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében is megyei operatív törzs szervezi a segítséget igénylők fogadását, lebiztosított szálláshelyre történő szállítását, elhelyezését, ellátását.

Egyre több a szabadtéri tűz
2022. február 11.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tűzoltók idén már 17 szabadtéri tüzet oltottak el. Volt, ahol csupán pár négyzetméteren égett gaz, avar, de volt olyan helyszín, ahol jóval nagyobb területet érintettek a lángok. Január utolsó hétvégéjén mintegy tíz hektáron égett a nádas a 4-es számú főút mellett Nyíregyházánál. A város hivatásos és önkéntes tűzoltói kéziszerszámokkal és puttonyfecskendőkkel fékezték meg a tüzet.

Halálos tűz Mándokon
2022. január 21.

Péntek hajnalban kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy harminckét négyzetméteres lakóház Mándokon. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településre két helyről három járművel tizennégy tűzoltó érkezett. A tűzoltás közben egy embert találtak az épületben, aki az életét vesztette. A tüzet nem kizárt, hogy egy elborult gyertya okozta, de a katasztrófavédelem vizsgálja a történtek pontos okát és körülményeit.

Újabb áldozatot követelt a lakástűz, ezúttal Nyíregyházán
2022. január 16.

Vasárnap reggel, nem sokkal fél 9 után érkezett jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint egy nyíregyházi, Árpád utcai háromemeletes társasház harmadik emeleti lakásából füst szivárog. A nyíregyházi hivatásos tűzoltók négy járművel percek alatt a helyszínre értek. A tűzzel érintett lakás szobájában bútorok és felhalmozott papírhulladék égett, onnan egy embert kimentettek a tűzoltók. A gyors beavatkozás ellenére már nem lehetett segíteni rajta, a helyszínen életét vesztette. A sűrű füsttel teli lépcsőházból a lakókat a szomszédos lépcsőházba kísérték át a melegedőbusz kiérkezéséig.

Tavaly 86 ember lakástűzben, 21 pedig szén-monoxid-mérgezés miatt halt meg
2022. január 07.

2021-ben összesen 7186 lakástűzhöz riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit, csak a negyedik negyedévben 2000 alkalommal. Az év folyamán 125 és fél ezer négyzetméternyi otthon égett le, akkora terület, mint két nagyobb bevásárlóközpont. A lakástüzekben 86 ember vesztette életét, csak decemberben tizennégyen. A tűzoltók 546 ember életét mentették meg, 588 ember szerzett kisebb-nagyobb sérüléseket, többségük füstmérgezés miatt. A legtöbb tragédiával végződött lakástűz Pest és Hajdú-Bihar megyében, valamint Budapesten volt.

Évente ötven tűz tűzijáték miatt keletkezik
2021. december 29.

Szilveszter éjjel átlagosan ötven olyan tűzesethez riasztják a tűzoltókat, amelyet tűzijáték okozott. Többnyire kisebb tüzek keletkeznek, de minden évben előfordul két-három nagyobb, akár többmilliós kárt okozó tűz is. A leggyakrabban fenyők, tuják és szeméttárolók gyulladnak ki, de nem ritka az sem, hogy egy rakéta erkélyen landol, vagy egy szoba ablakán berepül, és ott tüzet okoz.