Elszállásolásban és az oda való eljutásban segíti a katasztrófavédelem a háború elől menekülőket

2022. március 01. 15:00

A katasztrófavédelem a határon és amikor szükséges, a budapesti pályaudvarokon is segíti az Ukrajnából érkező embereket. Hétfőn ezért a már napok óta működő központi, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyei operatív törzs mellett a fővárosban, Pest és Nógrád megyében is területi irányító törzs alakult, ezek szervezik és koordinálják a segítséget igénylők fogadását, szálláshelyre történő szállítását, elhelyezését és ellátását. A katasztrófavédelem központi operatív törzse gyűjti össze és koordinálja a szállásokkal kapcsolatos felajánlásokat.

A katasztrófavédelem a társszervekkel és a karitatív szervezetekkel közösen gondoskodik a menekültekről, segíti a továbbutazásukat. Azokat, akiknek nincs hová menniük, kereskedelmi szálláshelyeken és egyéb szállásokon helyezik el. Az elhelyezés során fontos szempont, hogy a családok együtt maradjanak. A katasztrófavédelem szombat óta húsz helyszínen gondoskodott a háborús Ukrajnából érkező emberekről.

A katasztrófavédelem az elmúlt napokban tábori ágyakat és hálózsákokat szállított a központi raktárából a nyíregyházi raktárbázisára, ezek Szabolcs megyei szálláshelyekre kerültek.