Rendszerbe álltak a MAN-ok

2024. március 21. 10:01

Új járművekkel és eszközökkel gazdagodott nemrégiben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Egy-egy új tűzoltógépjármű-fecskendő került a Mátészalkai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságra és a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságra. A MAN típusú járművek március elején rendszerbe álltak Máté/1 és Nyírség/1 hívónévvel. A modern, 320 lóerős tűszoltószerek teljes rajokat (6 tűzoltó) és négyezer liter vizet tudnak szállítani.

Az igazgatósághoz egy speciális oltóeszköz, egy e-oltólándzsa is került. A világszerte tapasztalható tendenciáknak megfelelően térségünkben is egyre gyorsuló ütemben emelkedik az elektromos meghajtású járművek száma. Ezzel és a technikai fejlődéssel a katasztrófavédelemnek is lépést kell tartani: az elméleti képzések és gyakorlatok után, az elektromos, hibrid üzemű járművek esetleges tüzeinél e-oltólándzsával avatkoznak be a tűzoltók.

Az ilyen járművekben, jellemzően a padlólemezben elhelyezett akkumulátorokat különböző profilozott lemezekkel, pajzsokkal védik. A fizikai védelem azonban megakadályozza az oltó- és hűtőanyag megfelelő helyre történő hatékony bejutását. Ezért többféle, szúrótüskés megoldást kínáló eszközt fejlesztettek és fejlesztenek. Az igazgatóság eszköze is az úgynevezett „felülről beütős” e-oltólándzsa: az oltófejet az akkumulátorba egyszerűen beütik, így az oltóvizet közvetlenül az akku belsejébe lehet juttatni.